Mlada zagrebačka slastičarka, 25-godišnja Marija Jelačić, posljednje je tri godine ponosna vlasnica slastičarne Macarons koja, kako joj i samo ime kaže, svakodnevno proizvede na stotine ukusnih macaronsa koji se, osim po svojim raznovrsnim okusima, izdvajaju i neobičnim i unikatnim oblicima. Iako joj je izrada ovih kolačića prva ljubav, kako nam je nedavno otkrila u razgovoru, u budućnosti ponudu svoje slastičarne planira proširiti i s veganskim i raw slasticama, a recept za jednu takvu, Ferrero tortu, odlučila je podijeliti i s našim čitateljima.

BEZ PEČENJA Ferrero torta koju će obožavati i vegani
Štefanija Jelačić 

PODLOGA

400g tostiranih lješnjaka
1 žličica paste vanilije
5 žlica kokosovog ulja
70g sirovog kakaa

KREMA

200g Indijskih oraščića
200g tostiranih lješnjaka
pola žlice lješnjak maslaca
200 ml vode
120g otopljenog kokosovog ulja
200 ml vode
130g agavinog sirupa
prstohvat soli
¼ žlice paste vanilije
4 žlice sirovog kakaa

GANACHE

250ml vegan čokolada
250ml kokosovo mlijeko

BEZ PEČENJA Ferrero torta koju će obožavati i vegani
Štefanija Jelačić 



PRIPREMA

Lješnjake prethodno popržite, očistite od košuljice i nakratko sameljite u blenderu (ne dugo kako se ne bi stvorio maslac). Zatim dodajte sve ostale sastojke za podlogu i vrlo kratko promiješajte. Stavite papir za pečenje u kalup promjera 18 cm i pritisnite podlogu. Za vrijeme pripreme kreme, podlogu držite u hladnjaku.

Indijske oraščiće ostavite dan ranije u vodi ili ih prokuhajte na desetak minuta. Sameljite ih s lješnjacima kako bi dobili glatku teksturu. Dodajte ostale sastojke, sjedinite i prelijte kremu preko podloge. Držite u hladnjaku minimalno sat vremena dok se krema ne stisne. Kokosovo mlijeko prokuhajte i prelijte preko čokolade te miješajte dok se ne zgusne i rastopi čokolada. Prelijte preko torte i ostavite u hladnjaku.