Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVESTRANA SANJA

Sanja Vejnović otkriva kako je postala inovativna i dobra kuharica

Autor J.S.Č.
Autor J.S.Č.

Nije tajna da je glumica Sanja Vejnović vrsna kuharica, no to što se njezinim jelima posebno veseli slavni gastrokritičar, ali i pisac, scenarist, producent i redatelj Radovan Marčić, itekako puno govori o tome koliko je uistinu vrsna. Njezina kuharica koju je izdala, to samo potvrđuje

Izvor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Sanja Vejnović može se pohvaliti svojim novim projektom. Izdala je svoju prvu kuharicu, koju je najavila još prošle godine te je na društvenim mrežema dijelila fotografije brojnih svojih jela koja je osmislila i pripremila te je u njima uživala cijela njezina obitelj. Glumica je u knjizi 'Iz moje kuhinje, s ljubavlju' utkala djelić tradicije i nasljeđa, jer su baš oni, kako kaže, ugrađeni u svaki početak kuhanja. 'Onaj tko nije zavolio bakinu kuhinju, koja je bila pouzdan temelj svake kuće, a zatim i maminu, teško će postati inovativnim i dobrim kuharom', govori. Sanja tako u nekim svojim receptima priziva naslijeđeno kulinarsko umijeće pa ćete u njoj pronaći detaljne upute kako skuhati njezinu tj. 'Maminu šalšu od pomidora'. Osim toga, Sanjina su jela itekako zdrava, što je mnogima danas, srećom, postalo vrlo važno.

Sanjina knjiga recepata vrlo je profesionalno posložena i počinje s onim što se u mnogim domovima prvo poslužuje na stolu – juhom. No, njezine su juhe cjeloviti obroci. Uz njih, da bi stvarno bile cjelovit objed ili večera, stoje razni dodatci (krekeri, focaccie, gözleme…).

sanja vejnović Izvor: promo

U nastavku prvoga poglavlja knjige slijede salate koje su pravi maštoviti i slasni obroci, kao stvoreni da otvore tek. Tu su i recepti za tijesta i tjestenine, a sve ona mijesi sama. Sanjina zapravo i ne tako složena kuharska radnja još jedanput svjedoči o njezinoj predanosti kuhanju, o marljivosti i volji, ali opet i želji da je to što priprema zdravo.

O kreativnosti Sanje kao kuharice govore i njezina slatka jela. U njihovoj pripremi uvijek se teži preciznosti i strogom poštovanju mjera. Sanja se u pripravi kolača, uz tu nužnu osnovu, odvažila zaći u gotovo novo polje slastičarstva. Ona kombinira postojeće recepte u novu inovativnu slasticu, baš kao da je artisan pastry chef kakve najfinije slastičarnice. Poznato je i tu nema dvojbe – kad znate napraviti ukusan kolač, onaj od kojeg svima rastu zazubice i od prvog zalogaja izaziva ugodu i ushit, onda ste nesporno i zauvijek dokazano dobar kuhar.

Recepte prate i izvrsne fotografije, a potpisuje ih Goran Mećava, prema profesiji filmski snimatelj, i više nego pozvan da ih fotografira, a uz to česti i dugovječni kušač Sanjinih jela. Predgovor je napisao Radovan Marčić u kojemu između ostalog stoji: 'Jako se veselim opet sjesti za Sanjin stol'. Izjava je to koja itekako puno govori o tome kakva je glumica uistinu kuharica.

'Kako su umjetnici odreda kreativni i puni ideja, onda je ono čega se prihvate, uz profesiju, obično vrlo uspješno. To drugo veliko umijeće, koje se može usporediti s umjetnošću, Sanjino je kuhanje', piše u predgovoru knjige, koja se obraća entuzijastima koji vole kuhati te na vrlo lijep i nenametljiv način potiče na kuhanje.

Povezane vijesti

Izbor Urednika

Royals