U sklopu treće sezone serijala ‘Neistraženekuhinje’ na kanalu National Geographic 19. rujna emitirat će se i epizoda koju je slavni chef Gordon Ramsay snimio u našoj zemlji. Domaćin mu je bio omiljeni domaći chef DavidSkoko, kojeg je Ramsay opisao kao - nevjerojatnog.

David je samo za Story ispričao kako su se slagali na snimanju te nam otkrio brojne detalje sa seta, ali i druženja s Gordonom nakon što su se kamere ugasile.

- Gordon je veliki chef i najveća televizijska kuharska zvijezda na svitu, ali i izrazito je otvorena i pristupačna osoba. Ima i ludo puno energije koja je totalno zarazna. Kad je on na setu, sve vibrira. Kuhali smo zajedno posljednji dan snimanja. ', izrazito je brz i puno uredniji u kuhinji od mene. On je prava kuharčina - otkriva David.

David Skoko i Gordon Ramsay
National Geographic/Justin Mandel 

- Gordon je baš iskusnjara ispred kamere, nema tu puno ponavljanja. Kad krene snimanje, on samo roka u svom stilu, a sugovornik se mora snalaziti. Moj engleski nije neki, kužim sve, ali govorim ga baš onako tvrdo, sa slavenskim naglaskom. Pričao sam mu o povijesti našega kraja, da mu pojasnim gdje je to došao, tko smo i zašto smo takvi kakvi jesmo. Nije imao pojma koliko je povijest Istre i Hrvatske zapravo bila bogata i intenzivna. Bio je oduševljen mojim klincima i suprugom Anom koji su TV ekipi pomogli pri snalaženju u prostoru jer smo snimali na svim onim našim škrapama i boškama po kojima su oni jedva hodali, a mojoj dici je to igralište. Super smo se zabavili - dodao je David koji je kolegi približio istarsku kuhinju i tamošnje autohtone namirnice. Zajedno su ribarili, ronili školjke, tražili tartufe...

- Vidio je koliko zapravo treba truda da bi se došlo do kvalitetne izvorne namirnice. Upoznao je ljude koji žive to što rade, ljude koji stoje iza kvalitetnog proizvoda, kvalitetne domaće namirnice. Na tradicionalan način. Pokazali smo mu kako parangalima lovimo ugore, kako roniti za mušulama i dondolama, kako uloviti sipu, kako se traži tartuf i odakle dolazi najbolji kozji sir. Gdje i kako kušati najbolja maslinova ulja i kako pomusti magaricu - otkrio je Skoko koji je slavnog chefa i njegovu TV ekipu dočekao u svojoj konobi Batelina u mjestu Banjole.

- U Batelini smo popili kavu prije sedam ujutro, uzeli štrucu friško pečenog kruha, slane inćune i paštetu od ugora, bocu vina i otišli na more. U pešku s mojim starim - prisjeća se David koji smatra da su ovakve emisije odlična prilika za promociju Hrvatske, njezine bogate povijesti i kulture te tradicionalne gastronomije.

- ‘Neistražene kuhinje’ emisija je koja se emitira na National Geographicu, jednom od najjačih kanala na svitu koji gleda više od milijardu ljudi. Ovakva emisija pokazuje onaj nekomercijalni, neturistički pristup hrani domaćih ljudi. Ne predstavlja turističku ponudu neke destinacije, dapače predstavlja sve ono čemu turisti baš i nemaju lak pristup. Emisija je to o lokalnim ljudima koji žive hranu koju sami uzgoje, skupljaju ili love. I da, velika je promocija za Hrvatsku gastronomiju temeljenu na autohtonoj, jednostavnoj namirnici i iskrenom pristupu - ističe domaći chef koji je i prije imao priliku snimati sa svjetski slavnim imenima, poput Anthonyja Bourdaina, a od njih je imao priliku puno toga doznati i naučiti, baš kao i oni od njega o Hrvatskoj.

David Skoko i Gordon Ramsay
National Geographic/Justin Mandel 

- Snimao sam i kuhao s puno svjetski slavnih kuhara, a svaki od njih ima neki svoj pristup gastronomiji. Neki briju na prezentaciju jela, neki na sociološki pristup hrani, neki na povijest prehrane, neki na izvornost namirnice, neki na luksuz i financijski pristup gastronomiji. Ali svi imaju svoj prepoznatljiv stil, veliku profesionalnost i fokus na ono što rade. Svaki put sam naučio nešto novo, maznuo trunku znanja i definitivno potvrdio da se radišnost, ustrajnost, fokus i pozitivno razmišljanje uvijek isplate - govori David koji bi se sigurno i sam dobro snašao u Ramsayjevoj koži, odnosno na setu neke slične gastro putopisne emisije.

- Volio bih da za neku veliku svjetsku televiziju, kao što je National Geographic, snimim moderan putopis po Hrvatskoj i regiji iz perspektive lokalnog kuhara i sanjara. Volio bih nas svitu prikazati iz svoje perspektive, iz perspektive ribareva sina. Po velikom svitu putujem i upijam iskustva za sebe, a ovo bih radio za nas - zaključuje David.

'Istarski tartufi otvorili su mi vidike'

Svjetski slavan chef i tv zvijezda GordonRamsay opisao nam je svoja iskustva sa snimanja u Hrvatskoj te otkrio kakav mu je domaćin bio kolega David Skoko

Chef Gordon Ramsay ekskluzivno za Story i StoryGourmet govori o novoj sezoni serijala ‘Neistražene kuhinje’ u sklopu koje je posjetio i Hrvatsku te uz pomoć domaćeg chefa Davida Skoke doznao sve gastronomske tajne Istre. Otkrio nam je i što jede kod kuće te tko od njegove djece ima najviše smisla za kuhanje.

Jedna od zemalja koju ste posjetili u novoj sezoni emisije ‘Gordon Ramsay: Uncharted’ jest Hrvatska. Je li ovo vaš prvi boravak u Hrvatskoj, koje ste dijelove naše zemlje vidjeli?
Da, bilo je stvarno prekrasno. Uglavnom smo snimali u Istri koja je predivna.

S kojim ste se kulinarskim običajima susreli ovdje, koje ste naše delicije degustirali?
Doznao sam da se najnevjerojatniji sastojci koji se mogu nabaviti bilo gdje u svijetu proizvode upravo u ovoj zemlji - od ukusnih tartufa do maslinova ulja - to mi je doista otvorilo vidike kad je riječ o Hrvatskoj u kojoj nikada prije nisam bio.

Svaka epizoda emisije završava odmjeravanjem snaga u kuhinji s lokalnom kulinarskom legendom. Tko je bio vaš domaćin u Hrvatskoj?

Imao sam priliku surađivati s Davidom Skokom, nevjerojatnim hrvatskim kuharom. Zahvaljujući njemu toliko sam puno naučio. Stvarno mi je pružio sve informacije o načinu pripreme hrane u Hrvatskoj.

Kako odabirete zemlje i regije koje ćete posjetiti, što je presudno u izboru neke lokacije?
Tražim mjesta na kojima prije nisam bio i koja nisu toliko posjećena. Moj tim radi fantastičan posao istražujući sve o mjestima na koja idemo.

Koja su vas iskustva ili događaji s putovanja u ovoj sezoni najviše iznenadili?
Iznenadili su me fantastični sastojci na koje sam naišao diljem svijeta, od ugora i medonosnih mrava do hrvatskog tartufa. Stvarno nevjerojatno.

David Skoko
National Geographic/Justin Mandel 


Postoji li kuhinja ili dio svijeta koji vas u kulinarskom smislu uvijek iznova privlači i iznenađuje?
Iznenađen sam kad vidim Hrvatsku i druge zemlje koje su se ‘izgubile’ pod sjajem Italije, Francuske i drugih staroeuropskih zemalja. Zato je Hrvatska nevjerojatna, ovo putovanje s emisijom ‘Neistražene kuhinje’ otvorilo mi je oči po pitanju hrane i kulture u ovoj regiji.

Što smatrate najgorom pojavom u kulinarstvu današnjice?
Iza nas je najteža godina ikad pa mislim da smo se svi u industriji nekako ujedinili. Ono za što se nadam da se barem prvih nekoliko mjeseci nakon izlaska iz lockdowna neće vratiti su kritičari koji svojim komentarima žele ocrniti restorane. Pružimo podršku malenim, obiteljskim restoranima i kuharima u velikim kuhinjama, moramo se svi ujediniti.

Dostava hrane u vrijeme pandemije promijenila je situaciju u industriji tako što sve više restorana pokušava gostima dostaviti kvalitetnu hranu. Što će to u budućnosti značiti za poslovanje restorana?
Znači puno. Mnogi kuhari i restorani postali su inovativniji kada je riječ o pakiranju hrane, čak su se i otvarali objekti za dostavu hrane koje ste mogli kontaktirati putem Instagrama. No otvaranjem restorana ponovno smo svjedočili tome da ljudi zapravo vole večerati vani. Znam da su moji gosti toliko željni izići s obitelji i prijateljima te napokon uživati u objedu kao nekada.

Vaši restorani imaju sedam Michelinovih zvjezdica, ali nedavno ste priznali da se na vašem obiteljskom stolu uglavnom nalaze obična jela. Što najčešće jedete kod kuće?
Ono što supruga Tana skuha. Obično to nije nešto komplicirano, već ukusni losos ili špageti bolonjez.

Vidjeli smo vas kako kod kuće kuhate sa svojom djecom, tko od njih ima najviše talenta u kuhanju i možda bi mogao krenuti vašim stopama?
Tilly daleko više od ostale djece ima karakteristike jednog chefa. Bilo da kuha u svojoj TV emisiji ili kod kuće tijekom lockdowna - nju stvarno jako zanima kuhanje.