Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA PREGLED NIKAD KASNO: 'Rak dojke ne zaobilazi mlađe žene, posebice ne one koje su u obitelji imale oboljelu osobu'

PLASTIČNI I REKONSTRUKTIVNI KIRURG DR. DINKO BAGATIN IZ POLIKLINIKE BAGATIN zna koliko je važno nastaviti s normalnim životom nakon preboljenog karcinoma dojke, a to u pravilu uključuje i zahvat rekonstrukcije

poliklinika bagatin Izvor: Story Press

On je cijenjeni plastični i rekonstruktivni kirurg koji izvodi brojne estetske i funkcionalne zahvate u Poliklinici Bagatin, stoga je jedan od ponajboljih sugovornika o temi važnosti rekonstruktivne medicine za uspješan život žena koje su preboljele rak dojke. Dr. DinkoBagatin otkrio nam je da na rekonstrukciju dojki dolazi oko 30% žena nakon što prebole karcinom, naglasio je važnost prevencije i kontrole, kao i odlazak na mamografiju žena starijih od 45 godina...

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Kakva je situacija na terenu, u vašoj poliklinici, dolazi li sve više žena na zahvat rekonstrukcije dojke?

Rekao bih da, kada je riječ o kirurškim zahvatima u Poliklinici Bagatin, na rekonstrukciju dojke nakon karcinoma dolazi otprilike 30% pacijentica. Broj žena kojima je potrebna rekonstrukcija dojke nakon preboljenog karcinoma neznatno se povećao posljednjih godina. Vjerujem da su edukativne inicijative o važnosti prevencije i samopregleda u tome odigrale veliku ulogu, da je zbog ranijeg otkrivanja karcinoma i stopa preživljavanja bolesti veća, a zahvati rekonstrukcije učestaliji i manje invazivni.


Kojih su godina žene koje dolaze na rekonstrukciju? Jesu li to žene u četrdesetim, pedesetim godinama ili su starije?

To su uglavnom žene između 40 i 60 godina života, u manjoj mjeri one u između 20. i 40. godine. Važno je zapamtiti da rak dojke ne zaobilazi mlađe žene, posebice ne one koje su u svojoj obitelji, u krvnom srodstvu, imale oboljelu osobu. U slučajevima kada zbog stadija bolesti nije moguća primarna rekonstrukcija, provodi se sekundarna ili odgođena rekonstrukcija. Odgođene rekonstrukcije provode se i kod pacijentica kojima su učinjeni radikalni zahvati prije nekoliko godina. Za zahvat rekonstrukcije zapravo nikada nije kasno, bez obzira na to koliko je vremena prošlo od operacije uklanjanja tumora.

teigan-collage - 2021-10-22T160912.670 Izvor: Story Press

Znate li, temeljem vlastitog iskustva, koliko je ženama važan proces rekonstrukcije dojke, ponajprije psihološki? Vraća li im to vjeru u život, u normalniju svakodnevicu?

Uvelike! Većini žena prilikom postavljanja dijagnoze karcinoma na umu je samo jedna misao - odstraniti tumor i ozdraviti. Tek poslije počinju razmišljati o mogućim koracima, poput rekonstrukcije. U tom trenutku zahvat rekonstrukcije postaje iznimno važan za vraćanje samopouzdanja, duševnog mira i kvalitete života. Smatram da svaka žena treba biti informirana o bolesti raka dojke, prevenciji, pozitivnim ishodima, ali i mogućnostima rekonstrukcije. Liječnik joj treba posvetiti dovoljno vremena i omogućiti joj da se nakon svih informacija sama odluči za opciju koju smatra najboljom.


U vašoj poliklinici obavljate uistinu mnogo estetskih zahvata. Što žene najviše traže, što je najpopularnije?

Upita je mnogo i oni su zaista raznovrsni, ali primjećujemo trend u zahvatima grudi i liposukciji. Zahvatima grudi podvrgavaju se žene svih dobi željne promjene, ali i žene koje su obavile mastektomiju kako bi uklonile rak dojke. Prilikom svake korekcije grudi cilj nam je pacijenticama pružiti što prirodniji izgled s kojim će se saživjeti i biti dugoročno zadovoljne. Istaknuo bih i VASERLipo ultrazvučnu liposukciju koja se znatno razlikuje od klasične liposukcije jer radom ultrazvuka dolazi do ravnomjernog razbijanja masnih stanica, a ostala tkiva ostaju netaknuta. Upravo su zato postoperativna trauma, bol, podljevi, kao i ostale moguće komplikacije neusporedivo manji u odnosu na klasičnu, mehaničku liposukciju, a sam zahvat vrlo popularan među ženama.

Estetska kirurgija mijenja se iz godine u godinu. Koje ste najnovije trendove inkorporirali u vašu praksu? Vjerujem da pratite novitete na tržištu ljepote, ali i da ih stvarate u poliklinici.

Tehnologija je sastavni dio praćenja noviteta, i to uvijek nastojimo pratiti, ali važno je i kako se njome služimo. Iza svakog dobro odrađenog zahvata stoje kvalitetno educiran liječnik, sudjelovanje u mnogo znanstvenih skupova te brojnim stručnim radionicama i seminarima. U Poliklinici Bagatin pratimo trendove, novitete i aktualne tehnike iz svijeta estetske kirurgije, ali i nadopunjavamo postojeće tehnike svojim znanjem i iskustvom stečenim u praksi. Uz kirurške metode, u našoj poliklinici nudimo i mnogo neinvazivnih tretmana kojima se mogu podržati i unaprijediti rezultati zahvata te smanjiti vrijeme oporavka.

Povezane vijesti

Magazin

Royals