Avokado je fascinantna namirnica koju nutricionisti hvale kao jednu od najvažnijih koju možemo uvrstiti u svoj jelovnik.

Posljednjih godina postaje iznimno popularan i u Hrvatskoj, a sve je više i načina kako ga konzumirati, bilo sa začinima ili u salatama.

Nutritivne vrijednosti

Naziv avokado potječe od aztečke riječi ahuacatl koja, zbog oblika i izgleda kore, ovo voće opisuje kao ‘krokodilovu krušku’. Kultivirani uzgoj avokada započeo je prije 5000 godina, a u Europu su ga u 16. stoljeću donijeli Španjolci. Bogatog, kremastog i punog okusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu. Sadrži velik udio dobrih masti i obiluje brojnim nutrijentima. Tako 100 grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, 9 grama ugljikohidrata i 2 grama proteina.

Avokado sadrži 20-ak esencijalnih vitamina. Obiluje vlaknima, kalijem, visokim udjelom vitamina E i B te folnom kiselinom. Poboljšava apsorpciju nutrijenata i tako omogućava tijelu da upije više hranjivih tvari. Ako ga kombinirate s drugim biljnim namirnicama, povećavate hranjivost obroka i apsorpciju vitamina A, D, E, K te karotenoida. S obzirom na to da je pun kalcija, dovede krvni tlak u savršenu ravnotežu. Kalcij je inače zadužen za eliminiranje viška natrija iz organizma pa upravo zbog toga avokado može pročistiti vaše krvne žile i idealno balansirati krvni tlak.

Prednosti konzumacije

Stručnjaci avokado smatraju vrhunskom namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udjela omega-3 kiselina i vitamina E. Sve su to samo neke od prednosti konzumiranja avokada pa što prije uvrstite u prehranu, prije ćete osjetiti njegove blagodati. Znate li da u stotinu grama avokada ima 2 grama bjelančevina pa se zato ovo tropsko voće smatra dobrom alternativom za vegane, ali i osobe koje ne jedu meso ili ribu? Avokado se najčešće maže na tost ili se od njega pripremaju umaci kao što je guacamole. Europski moreplovci su ga, pak, nekada koristili kao maslac. Avokado je bogat izvor vitamina E koji obnavlja stanice, održava kožu elastičnom, pomlađuje njezinu strukturu te čini kosu zdravijom. Ne samo da ga možete jesti, nego njime možete mazati lice i kosu pa ne čudi što je sastojak brojnih kozmetičkih preparata za uljepšavanje.

Stručnjaci avokado smatraju vrhunskom namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udjela omega-3 kiselina i vitamina E
Unsplash 

Omiljena namirnica

Brojne zvijezde obožavaju avokado i time se ponose, a svoje recepte objavljuju na društvenim mrežama. Glumica Cameron Diaz usavršila je recepte s avokadom, a koristi ga i u njezi lica te kao uljni pripravak. Top‑model i manekenka Kendall Jenner također dobro zna sve blagodati avokada, i to prije svega u kozmetičkim preparatima kojima naglašava svoju prirodnu ljepotu. Glumica Alicia Silverstone uspjela je izgubiti nešto kilograma uz pomoć ove južnoameričke namirnice.

Sve za bolje sutra

Glumica Zooey Deschanel obožava jela s avokadom jer su ukusna i zdrava, baš kao i Cameron Diaz koja redovito priprema namaze s tom namirnicom.