Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRODALI SU SE ZA DOBAR NOVAC: Sve više glazbenika radi istu stvar, čak i oni na koje ne biste pomislili

Autor Maja Šitum

U posljednje dvije godine sve je više glazbenika koji za stotine milijuna dolara prodaju svoju cjelokupnu, desetljećima stvaranu diskografiju.

 katalog (2).jpg Izvor: Profimedia

'Oduševljen sam što će Universal Music Publishing Group kurirati moj katalog pjesama i brinuti se o njemu. Jako mi je važno da moj rad ima dom, mjesto gdje je cijenjen i poštovan', rekao je prije desetak dana glazbenik Gordon Matthew Thomas Sumner, poznatiji kao Sting.

Cijeli svoj katalog, oko 600 pjesama koje je stvarao tijekom solo karijere i one s bendom The Police, prodao je za oko 300 milijuna dolara. On je samo posljednji u nizu glazbenika koji su se u posljednje dvije godine odlučili ‘prodati’ za dobar novac.

Potkraj 2021. cijeli svoj katalog sa 20 studijska i 23 albuma uživo Bruce Springsteen ustupio je Sonyju za 500 milijuna dolara. To ga je dovelo na drugo mjesto liste najplaćenijih osoba iz svijeta zabave koju je časopis Forbes objavio početkom veljače. Paul Simon, koji je na prodaji pjesmama zaradio 250 milijuna dolara, našao se na sedmome mjestu liste.

Deseto mjesto pripalo je nobelovcu Bobu Dylanu koji je više od 600 pjesama stvaranih tijekom šest desetljeća karijere prodao Universalu za 400 milijuna dolara. Mjesto iza njega nalaze se Red Hot Chili Peppers koji su sve snimljeno prije 2020. prodali za 140 milijuna dolara investicijskom fondu Hipgnosis koji je za nepoznatu svotu kupio i kataloge Blondie i Shakire.

 Glazbenici koji su se prodali Izvor: Profimedia, Warner Bros Entertainment,Story Press

Osim što je pandemija utjecala na odluke ovih glazbenika koji su ostali bez prihoda od turneja, stručnjaci tvrde da je sada pravo vrijeme za prodaju jer tržište ‘luduje’ i pitanje je kada će ponovno moći dobiti takve svote.

I dok su su neki odrekli svih prava na svoju glazbu, uključujući originalne snimke, nasljednici Davida Bowieja prodali su samo prava na objavu njegovih pjesama, što im je navodno donijelo više od 250 milijuna dolara.

 Glazbenici koji su se prodali za velike svote Izvor: Profimedia, Warner Bros Entertainment,Story Press

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image