Jedenje više povrća jedno je od glavnih postulata svake dijete i plana uravnotežene prehrane, no to nikako ne znači da je svaka vrsta jednako dobra i poželjna. Dok neke vrste potpomažu mršavljenje, ima i onih koje sabotiraju sav vaš trud i koje je upravo iz tog razloga preporučljivo izbjegavati ili pak jesti u minimalnim količinama. 

Iako je poprilično teško udebljati se jedući povrće, istraživanje koje su proveli znanstvenici s Harvarda sugerira kako je to itekako moguće. Kako bi došli do ovog otkrića, tim znanstvenika je pratio više od 130.000 osoba tijekom više od dvadeset godina. Tijekom tog su razdoblja sudionici ispunjavali ankete o hrani i sami prijavljivali svoju težinu. Općenito gledajući, oni koji su jeli najviše voća i povrća najviše su gubili na težini, a među namršavijima su bili oni koji su često konzumirali bobičasto voće, jabuke, kruške, proizvode na bazi soje i lisnato povrće, a što ne čudi s obzirom na to da sve spomenute namirnice pružaju osjećaj sitosti uz unos vrlo malo kalorija.

@carlavisentin_ The foods I ate a lot of on my weight-loss journey #weightloss#weightlosstips#fyp#food#fypシ#weightlossjourney#motivation#health#fitness#weightlosstransformation#TikTokPartner#LearnOnTikTok♬ yt is chillytunees - chillytunees

Za razliku od ovih blagotvornih namirnica, otkriveno je i da je škrobno povrće poput krumpira, kukuruza i graška povezano s debljanjem, vrlo vjerojatno zbog visokog glikemijskog indeksa. Hrana s visokim glikemijskim indeksom ima naime tendenciju podizanja razine šećera u krvi i poticanja osjećaja gladi.

Kao uvjerljivo najgori se pokazao kukuruz, a oni koji su povećali njegovu konzumaciju, u pravilu su nakon samo dvije godine imali 0,9 kilograma više. Oni koji su pak češće jeli povrće bogato vlaknima poput graha, s vremenom su gubili na težini

@alexsolominfitness Reply to @justinbailey361 low calorie vegetables #food#weightlosstips#weightlossadvice#fatlossfood#weightlossfood#healthyeating♬ Love Grows (Where My Rosemary Goes) - Edison Lighthouse

Iako su ove 3 vrste povrća daleko od dobrih opcija, to ne znači da biste ih trebali u potpunosti izbaciti. Samo pripazite da ne zauzmu većinu vašeg tanjura. Umjesto da razmišljate o ovim vrstama povrća kao o povrću, smatrajte ga alternativama drugim ugljikohidratima poput kruha, riže i tjestenine koji ne bi trebali zauzimati više od četvrtine vašeg tanjura.