Znate li da se procjenjuje da više od 20 posto odrasle populacije u Europskoj uniji pati od nekog psihičkog problema ili poremećaja mentalnog zdravlja?

Znači da svaka peta osoba ima određeni psihički problem s kojim se bori, bilo da je riječ o blagim anksioznim poremećajima ili o depresivnim epizodama. Procjenjuje se da je među adolescentima pojavnost tih problema podjednaka. Od teških oblika mentalnih poremećaja, kao što su shizofrenija i ostale psihoze, boluje tek jedan do dva posto ukupne populacije.

Visoka prevalencija i često kroničan tijek mentalnih poremećaja, kao i početak poremećaja u adolescenciji i mlađoj odrasloj dobi, dovode do izravnog ekonomskog opterećenja društva. Vjerojatno je podjednako, ako ne i veće ekonomsko opterećenje zbog smanjene produktivnosti, bolovanja i invalidnosti oboljelih.

Mentalno zdravlje
Shutterstock 

Osobe s mentalnim zdravstvenim problemima imaju povećani morbiditet i mortalitet od tjelesnih bolesti. Broj samoubojstava približno je jednak broju prometnih nesreća. Mentalni poremećaji stigmatiziraju, izazivaju veliku subjektivnu patnju bolesnika i uvelike smanjuju kvalitetu života oboljelih, ali i njihovih obitelji te okoline.

Upravo je zato jako važno govoriti o mentalnim problemima, kao i otvoreno razgovarati o svim mentalnim poremećajima kojih se ne treba sramiti. Na nedavno održanoj dodjeli glazbenih nagrada MTV-ja pjevačica Nicki Minaj, koja je nagrađena za glazbena ostvarenja, osvrnula se na važnost otvorene komunikacije o mentalnom zdravlju te spomenula sve one ljude koji su se borili s psihozama, među kojima su bili Michael Jackson i Whitney Houston, njezini uzori. Nicki je svojedobno imala problem s anksioznošću i dobro zna o čemu govori te koliko je teško živjeti s konstantnim strahom i nemirom, posebice kada ste izloženi svjetlima reflektora.

Whitney Houston bojala se da ju svijet ne osudi zbog njezine seksualnosti
Profimedia 

VRIJEDI ZNATI

Kako liječiti anksioznost prirodnim putem? Promjena načina života može biti učinkovita u ublažavanju stresa i tjeskobe s kojima se osoba nosi svaki dan. Većina prirodnih metoda sastoji se od brige za svoje tijelo, bavljenja zdravim aktivnostima i rješavanja nezdravih navika. Odnosno, važni su odmor i dovoljno sna, meditiranje, fizička aktivnost i vježbanje, zdrava prehrana i izbjegavanje alkohola i kofeina te prestanak pušenja.