Priznajem, volim nogomet! S uzbuđenjem i strepnjom pratim sve što se događa na terenu i oko njega naše zasad očekivano uspješne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu koje su pratile, a i prate ga brojne kontroverze. Srećom, pokazalo se da je vrhunski nogomet zasjenio sva ostala događanja, a tako treba i biti. Ipak je to najvažnija sporedna stvar na svijetu! Nogomet uživa kultni status u mnogim zemljama svijeta, osobito u malenoj zemlji poput Hrvatske u kojoj uspjesi naših Vatrenih znače bijeg od teške stvarnosti, a ovih dana i bijeg od sivog i tmurnog (zagrebačkog) vremena. Doista, vjerujem da je stvar opće kulture znati elementarne stvari o nogometu i glavnim akterima u ovoj uzbudljivoj igri. Na više razina (hm)…

Posljednjih godinu dana puno se govorilo o mladom, iznimno talentiranom igraču Jošku Gvardiolu; bilo je već pomalo i iritantno od prevelikih hvalospjeva. Kao osoba koja voli biti u toku i dobro informirana, obratila sam pozornost i otkrila da je riječ o vrlo zgodnom, skromnom i više nego dobro odgojenom mladiću. Divno je to čuti i vidjeti pa se nadam da će takav i ostati te se uspjeti othrvati brojnim lošim ljudima i zamkama na njegovu uzbudljivom sportskom putu. Naime, već ga proglašavaju jednim od najboljih stopera svijeta, a tek mu je 20 godina! Novostečena slava zasad se na Joška nije negativno odrazila pa i dalje ostavlja prekrasan dojam jednostavnog, inteligentnog, iskrenog i toplog mladog bića koje vrlo otvoreno govori o svojoj obitelji, jednostavnom životu na Srednjacima i radu s tatom u ribarnici na Dolcu. Neodoljivo!

Joško Gvardiol je slobodan
Profimedia 

Joško je zaludio brojne pripadnice nježnijeg spola svojom pojavom, a muški dio populacije impresivnim nogometnim umijećem. Mene je oduševio iskrenim medijskim istupima u kojima se nije libio priznati da je on zaluđen - zrelijim ženama! Samouvjereno je nabrojio nekoliko zrelih ljepotica o kojima sanja, a neke od njih su i tridesetak godina starije od Joška, poput fatalne Jennifer Lopez. Vjerujem da je time dodatno zapalio maštu brojnih obožavateljica jer su samouvjerenost i iskrenost jako seksi u kombinaciji s apolonskim tijelom i krupnim, toplim očima.

Oduvijek su zrele žene, osobito one koje uspijevaju zadržati ljepotu i svježinu, privlačile mlade muškarce. O čemu vam mogu posvjedočiti iz vlastitog iskustva. U patrijarhalnim društvima poput hrvatskog to je još tabu tema i razlog za osudu ili, u najmanju ruku, neugodno naglašavanje razlike u godinama. Primjerice, teško je pronaći tekst o Marku i Iris Livaji u kojem se ne naglašava razliku u godinama toga skladnog para.

Kao da je ta razlika ono što definira njihov odnos i ljubav. Vjerujem da se ljudi spajaju na drugim razinama i da su ovozemaljska fizička ograničenja nevažna. Uostalom, u ovom slučaju su neprimjetna - Markov muževan izgled komplementaran je s eteričnom ljepotom njegove Iris. Dok je normalno i prihvatljivo vidjeti starijeg muškarca u društvu puno mlađe partnerice, žene koje biraju mlađe muškarce suočene su s osudama, podcjenjivanjem i crnim slutnjama o zajedničkoj budućnosti. Da ne govorim o ozbiljnim pokušajima obitelji i okoline da učine život ovakvim parovima nemogućim.

Vlatka Pokos je Storyjeva kolumnistica
Goran Čižmešija 

Ipak, treba razlikovati pravu ljubav i dugoročni odnos s mladenačkom seksualnom i životnom znatiželjom. Život nam nameće razna društvena i biološka ograničenja, ali to ne znači da si trebamo uskratiti uzbudljive odnose koje ćemo zauvijek nositi u srcu. Stoga Jošku želim ostvarenje njegovih najluđih snova, na svim terenima.


STAVOVI IZNESENI U KOLUMNI NE MORAJU ODGOVARATI STAVOVIMA REDAKCIJE NI IZDAVAČKE KUĆE.