Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA VAM POSLIJE NE BUDE ŽAO: Tri jednostavna pravila koja će spriječiti debljanje tijekom Božića

Tijekom blagdana smo svi skloni jesti previše, a evo kako da se zaustavite na vrijeme.

 Blagdanska večera Izvor: Instagram

Većina je ubacila u 'petu brzinu' kada je riječ o pečenju kolača, pripremi francuske salate i kupovini blagdanskih delicija, a uz te aktivnosti nerijetko ide i prejedanje.

Ručkovi su ovih dana obilniji, više se izlazi, slavi i pije, a sve to može dovesti do proširenja remena oko struka, odnosno gomilanja neželjenih kilograma. Ako ne pripazimo, blagdani nas mogu dovesti do toga da se u samo dva tjedna udebljamo i nekoliko kilograma – koje puno lakše 'natučemo' no što ih skinemo.

Iako će nas neko vrijeme držati blagdanski groznica i vodit ćemo se filozofijom 'jednom se živi', nakon početka Nove godine shvatit ćemo što smo učinili – a onda će već biti kasno. Srećom, postoji način da uživate u svim slasticama i specijalitetima blagdana, a pri tome ipak izbjegnete višak centimetra oko struka i nadimanje.

Nutricionisti i fitness treneri tvrde da je ključ u praćenju tri jednostavna pravila koja garantiraju bezbolno obuzdavanje za blagdanskim stolom. Nećete si ništa uskraćivati, uživat ćete i veseliti se, a opet izbjeći negativne posljedice 'feštanja'.

1. Pravilo – ‘Vježbajte, vježbajte, vježbajte!’

Putovanja, posjeti obitelji i promijenjeno vrijeme rada teretana mogu utjecati na vašu rutinu vježbanja te vas navesti na pomisao da je tijekom blagdana u redu vježbanje staviti na pauzu – no to je daleko od istine. Zapravo bi upravo u vrijeme kada više jedemo trebamo nastaviti s aktivnim životnim stilom. Trening ne treba izgledati klasično, možete jednostavno više šetati, otići otrčati ili pak napraviti kućni trening. Na taj ćete način potrošiti više kalorija, a održat ćete mišiće u formi i nećete gubiti na tonusu.

2. Zaslužite poslastice

Tijekom blagdana se na našim stolovima nađe obilje keksa, kolača, torti i slanih delicija, a normalno je da poželimo što više u njima uživati. I nije ni potrebno da se svih delicija odreknemo ako ih prije toga ‘zaslužimo’. Naime, važno je da tijekom dana odradimo trening, budemo aktivni i dio dana ne jedemo jako kalorično, kako bismo kasnije ‘zaslužili’ uživati u svim slasticama. Također, bitno je da se počastimo jednim komadom torte – a ne s njih 3, jer je umjerenost ključ uspjeha u svemu, pa i u održavanju vitke linije.

3. Pravilo 80/20

Klasično fitness pravilo o konzumiranju zdrave, nutritivno bogate i cjelovite hrane 80 posto vremena i uživanja u nutritivno siromašnoj, prerađenoj hrani 20 posto vremena vrijedi i za blagdane. To pravilo garantira održavanje vitkosti i optimalne forme tijela, a istovremeno dopušta povremeno uživanje u bilo kojem obliku hrane koji bismo inače opisali kao ‘junk’.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image