Poznat vam je scenarij – preko tjedna vježbate i pazite na unos kalorija kao i na kakve namirnice konzumirate, ali onda dođe vikend, a vi već u petak odete u noćni klub i u jednoj večeri samo u alkoholu popijete dnevni kalorijski unos? Zatim malo više jedete na obiteljskom ručku, a možda se i počastite junk foodom nakon izlaska, a sve da biste u ponedjeljak ponovno startali u teretani i čudili se kako unatoč trudu tijekom tjedna ne skidate kilograme. Ovakav tijek događaja znan je mnogima, a iako se čini vrlo teško do gotovo nemoguće odoljeti svim izazovima vikenda, mi znamo kako da se tijekom ta dva i pol dana prestanete prejedati.

Prejedanje vikendom dovodi do debljanja
Instagram 

Naime, nutricionisti i fitness instruktori tvrde da je prejedanje vikendom jedan od glavnih razloga sabotacije vlastitog napretka i fizičke transformacije, a može dovesti čak i do dodatnog gomilanja kilograma i debljanja. Iako tako možda 4 ili 5 dana u tjednu pazimo što jedemo ako preko vikenda 'otpustimo kočnice' i posve se zaboravimo, rezultat mršavljenja ne samo da će izostati već će ga postati nemoguće i postići!

Zašto dolazi do debljanja vikendom?

Petkom mnogi napokon predahnu kada izađu s posla te se odmah požele opustiti. To nerijetko znači i prejedanje i pretjerano uživanje u alkoholu, a koji je sam po sebi iznimno kaloričan. Naručujemo hranu, jedemo više i masnije, a govorimo si kako ćemo od ponedjeljka opet vježbati pa nije bitno. Tako dočekamo start tjedna, ali u hlačama malo užima no što su nam bile – i tako se vrtimo u začarani krug.

Vikendom morate paziti na unos tekućih kalorija
Unsplash 

Kako bismo izbjegli gomilanje kilograma tijekom vikenda, važno je u svoj raspored uključiti kretanje koje će vam pomoći da ubrzate metabolizam čak i ako više no obično jedete. Svakako biste trebali pripaziti na količinski unos alkohola te izdvojiti vrijeme da skuhate nešto zdravo. Iako je vikend vrijeme za opuštanje te si možete dopustiti i mali odmor od zdrave prehrane, pripazite da ipak 'cheat day', odnosno dan za 'varanje' i odstupanje od uobičajenog plana prehrane traje samo jedan dan, a ne cijeli vikend.

Umjesto kauča i filmova, odaberite šetnju i prirodu. Ako ste i pojeli više nego što ste trebali, ovako ćete na lak način vratiti balans.

Što učiniti ako dođe do debljanja tijekom vikenda?

Vratite se svom zdravom planu prehrane što prije i nemojte se previše živcirati oko uskih hlača. Jedite voće i povrće jer se brzo razgrađuju u organizmu, a kao što mogu ubrzati vaš metabolizam također će dati i potrebne nutrijente vašem tijelu. Pijte što više tekućine, po mogućnosti vode. Kada osjetite potrebu za grickanjem, pokušajte prvo popiti vode – često dehidraciju zamijenimo s glađu. Vježbati počnite odmah nakon nedjelje, dakle u ponedjeljak, te zapamtite osjećaj sreće i ponosa nakon odrađenog treninga. Svaki dan se sjetite tog osjećaja i nastavite s kretanjem i treninzima kroz tjedan sve dok vam ne pređe u naviku da svaki dan vježbate ili se krećete minimalno 2 sata.