Doček Nove godine obično povezujemo s idejom ludih tuluma, nerijetko opijanja i vatrometa, no trendovi se mijenjaju, a sve više ljudi odlučuje se za miran doček kod kuće ili na nekoj destinaciji. Novogodišnja su putovanja tako jako tražena, a ako ove godine niste uplatili neko daleko, dobro će vam poslužiti i naših pet ideja kako da ispratite staru i dočekate 2023. godinu bez cijele noći tulumarenja. Od posjeta slatkim hrvatskim mjestima, preko organiziranja večeri društvenih igara pa do filmskih maratona - sve detalje pronađite u nastavku. 

Doček u podne u Fužinama

Od 2000. godine u Fužinama, slikovitom mjestu u središtu Gorskog kotara, organizira se svečani doček Nove godine. No, za razliku od drugih dočeka, ovaj se odvija na Silvestrovo točno u podne. Tako će i ovog 31. prosinca u podne stanovnici Fužina i njihovi brojni posjetitelji dočekati Novu 2023. godinu uz pravu pučku 'veselicu', vatromet, kobasice, kuhano vino, domaće slastice i brojne druge specijalitete. Proslava se održava u Goranskom božićnom selu u središtu Fužina. Ovaj, 22. po redu fužinski doček, započinje u 10:00, a goste će u glazbenom dijelu programa zabavljati riječki band 'Brevis'. U 11 sati na jezeru Bajer tradicionalno će se okupati Opatijski kukali, dok će u podne nebo obasjati veliki vatromet.

Doček na Plitvičkim jezerima

Ove godine se i Nacionalni park plitvička jezera pobrinuo da doživite najčarobniji ulazak u Novu 2023. godinu. Otkrijte dakle čari ličke zime šetajući stazama uz kristalno čista jezera gdje šum slapova odjekuje usnulom šumom i utoplite se uz bogatu lokalnu gastronomsku ponudu, a sve to u smještaju u srcu Nacionalnog parka Plitvička jezera. Novogodišnji aranžmani Nacionalnog parka uključuju jedno ili dva noćenja sa svečanim dočekom i ulaznicama za Plitvice. Moći ćete iskusiti organizirani razgled Parka s vodičem, ručak u restoranu Poljana sa živom glazbom i prezentacijom lokalnih običaja uz Folklorni ansambl dr. Ante Starčević, vožnju kočijom, animaciju za djecu, svečanu večeru s bogatim izborom jela u restoranu hotela Jezero uz grupu GEA i poslijeponoćni buffet. Na dan Nove godine pripremljen je i tradicionalni novogodišnji piknik na Kozjačkoj dragi unutar Nacionalnog parka.

Filmski doček

Već tradicionalno se u mnogim kinima diljem Lijepe Naše za Silvestrovo održavaju filmski dočeci Nove godine. Tako su ove godine svojom ponudom našu pažnju zakupila Cinestar kina koja nude prigodni program dočeka, kao i čašu šampanjca za ispijanje i zdravicu kada sat otkuca ponoć, a sličan program svojim posjetiteljima nudi i kino Tuškanac. Naravno, svoj filmski doček možet eorganizirati i u vlastitom domu - odaberite filmove za vaš filmski maraton, pripremite grickalice i uživajte!

Doček uz društvene igre 

Društvene smo igre igralli davno prije no što su u naše živote ušle kompjuterske i PlayStation igrice, a uvijek im se iznova rado vraćamo. Ovaj način zabave dokazano mentalno opušta te nas povezuje s drugim igračima, a razvijaju nam se i kognitivne funkcije, osobito ako se radi o strateškim igrama. Zbog toga oni koji vole doček Nove godine proslaviti kod kuće u društvu prijatelja nerijetko biraju društvene igre kao savršenu zanimaciju dok se čeka otkucavanje sata u ponoć. Bilo da odaberete Monopoly, Dixit, Rizik ili Dictionary - s igranjem društvenih igara ne možete pogriješiti, radi se o odličnom i zabavnom načinu ulaska u 2023. 

Dvostruki doček u Samoboru

Čarobna blagdanska atmosfera u Samoboru ove će godine biti dodatno začinjena dvostrukim dočekom Nove 2023. godine na Trgu kralja Tomislava. Naime, novogodišnji program na glavnom gradskom trgu počet će na Staru godinu u 11:00 sati, a sve posjetitelje željne noćnog provoda razveselit će i doček koji započinje u 23.00 sata navečer. Tako će se obitelji moći pozdraviti s 2022. oko podneva tog 31.12., a oni željni koncerata u samu ponoć. Obje manifestacije održavaju se na glavnom gradskom trgu, a organiziran je i popratni glazbeni program kao i mogućnost kupnje gastro delicija na blagdanskim kućicama. Umjesto vatrometa u ponoć je organizirano puštanje lampiona koji će osvijetliti nebo iznad grada i sigurno stvoriti čarobnu sliku za sve posjetitelje.