Dvije nove studije otkrile su da konzumiranje šake badema 30 minuta prije obroka može utjecati na smanjenje razine šećera u krvi.

Jedno istraživanje testiralo je utjecaj konzumiranja badema prije obroka tijekom tri mjeseca, a druga tijekom tri dana.

Bademi
Shuterstock 

U prvoj studiji pokazalo se da je uzimanje 20 grama badema prije doručka, ručka i večere tijekom tri mjeseca preokrenulo stanje preddijabetesa na normalne razine šećera u krvi kod skoro četvrtine sudionika.

'U ovoj studiji izvještavamo da uključivanje badema (20 grama) 30 minuta prije glavnih obroka (doručak, ručak i večera) dovodi do značajnog smanjenja postprandijalne hiperglikemije i razine inzulina', naveli su istraživači.

'To također dovodi do statistički značajnog smanjenja tjelesne težine, indeksa tjelesne mase, opsega struka, subskapularnih i suprailijakalnih kožnih nabora i poboljšane snage držanja. Postoji obećavajući efekt preokreta na normalnu regulaciju glukoze, sličan akarbozi i metforminu', dodali su.

Bademi
Unsplash 

Druga studija pronašla je dodatne dokaze da bademi mogu pomoći u borbi protiv preddijabetesa pri čemu su istraživači uočili smanjenje razine hiperglikemije za 18 posto što ukazuje na poboljšanu regulaciju šećera u krvi.

'Rezultati naših studija pokazuju da bademi mogu biti ključni diferencijator u pomaganju u reguliranju razine glukoze u krvi kao dio strategije prehrane', navodi se u ovom istraživanju.

Bademi
Shutterstock 

'Ovi rezultati pokazuju da jednostavno dodavanje male porcije badema prije svakog obroka može brzo i drastično poboljšati kontrolu glikemije kod ljudi s preddijabetesom za samo tri dana. Konzumiranje 20 grama badema 30 minuta prije oralnog opterećenja glukozom pokazalo je značajno smanjenje šećera u krvi. Hranjivi sastav badema koji sadrži vlakna, mononezasićene masti, cink i magnezij rade zajedno kako bi se omogućila bolja kontrola glikemije i smanjila glad. Naši rezultati pružaju obećavajuću strategiju prehrane za smanjenje napredovanja preddijabetesa i vraćanje ljudi normalnoj regulaciji glukoze', objasnili su znanstvenici.