Mislimo globalno, a djelujmo lokalno to je u najkraćim crtama glavni cilj projekta pod nazivom 'Održiva Hrvatska'. I naravno, poticanje na odgovornost baš svakog stanovnika da počne razmišljati, ali i živjeti održivo. Mi nismo vlasnici ovog planeta i zato je jako važno kakvog ćemo ga ostaviti našim potomcima. A najbolje stvari dolaze kada se pojedinci udruže.

Važno je djecu učiti o energetski učinkovitom ponašanju
promo 

U nastojanju promicanja energetske učinkovitosti, prvi dječji grad u Hrvatskoj je u partnerstvu s Hrvatskom elektroprivredom osmislio i uredio Kuću energije u kojoj djeca uče o obnovljivim izvorima energije, ali i o važnosti energetski učinkovitog ponašanja. No o čemu je točno riječ? 

MiniPolis, prvi dječji grad u Hrvatskoj, ima vlastitu zračnu luku, nogometni stadion, vatrogasnu i policijsku postaju, ali i Kuću energije u kojoj djeca predškolske i školske dobi kroz interaktivne modele vjetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane uče o procesima proizvodnje električne energije kroz obnovljive izvore. 

Važno je djecu učiti o energetski učinkovitom ponašanju
promo 

'Primijetili smo da je pojam očuvanja energije vrlo često, ali pogrešno izjednačen s pojmom štednje energije koji podrazumijeva odricanja', izjavila je Ines Gašo, vlasnica i direktorica MiniPolisa pa dodala: 

'Kroz Kuću energije najmlađima na slikovit način želimo objasniti značenje pojma energetske učinkovitosti i pokazati im da je za obavljanje istog posla moguće upotrijebiti i manju količinu energije. Upravo takvim, pozitivnim, primjerima kod najmlađih podižemo svijest o važnosti očuvanja energije', naglašava Gašo.

Za usvajanje energetski učinkovitih i praktičnih trikova iz svakodnevnog života djeci pomaže interaktivni model solarnog sustava obiteljske kuće kroz kojeg mogu pratiti kretanje električne energije od proizvodnje kroz solarne panele do korištenja kroz kućanske aparate.