Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Same chances

'Mojih 13 operacija je mojih 13 Olimpijada'

Autor A.S.
Autor A.S.

Neustrašiva Aleksandra 'Saša' Simović iskreno o 'spini bifidi' i progresivnoj skoliozi

Izvor: Privatni album

Sunčanom stranom života, njom svakodnevno i bez obzira na sve bira koračati Aleksandra 'Saša' Simović, novinarka, PR menadžerica i autorica kolumne 'Sunčana strana života' koja se sa svojih 37 godina može pohvaliti zavidnom karijerom u kojoj je intervjuirala neka od od najzvučnijih svjetskih imena, između ostalih, Rihannu, 50 Centa i Busta Rhymesa. No, ovi uspjesi postaju još veći sa saznanjem da je sve ovo Saša napravila uz 'spinu bifidu' - stanje koje uzrokuje poremećeno zatvaranje kralježničkog kanala, kasnije je to preraslo i u progresivnu skoliozu. Zahvaljujući tome njezino je djetinjstvo obilježilo čak 13 operacija - prvu od kojih je prošla samo 18 dana nakon rođenja. Kako voljeti svoje ožiljke, kako voditi hrabru bitku protiv svih izgleda te kako u svemu tome biti neustrašiv? Odgovore na ova pitanja dala je u razgovoru za Story.hr.

Prvu operaciju imala sam sa samo 18 dana. Odveli su me od mame koja je tada imala samo 20 godina.

 'Rođena sam u osmom mjesecu trudnoće i to s dijagnozom koja je za moje roditelje bila šok. 'Spina bifida' stanje je kojem uzrok nije poznat, a rezultira 'izlaskom' leđne moždine iz kralježnice. 'Prvu operaciju imala sam sa samo 18 dana. Odveli su me od mame koja je tada imala samo 20 godina. To je stanje koje uzrokuje i iščašena stopala koja budu i spazmična', objašnjava Saša. 'Od pete do sedme godine kralježnica mi se počela kriviti da bi na kraju došla na devedeset stupnjeva', kaže Saša. U to vrijeme upoznaje i, pored roditelja, najvažniju osobu u svom životu - dr. Milana Filipovića, liječnika za ortopedske bolesti. Sašu je pratio većinu njezina života i njegova nedavna smrt teško joj je pala.

Izvor: Privatni album

Svaka komplikacija koju je predvidio da će se dogoditi, dogodila se

 'Sjećam se prvog susreta s njim. Voljela sam ga jer je sa mnom razgovarao kao s odraslom osobom. Kada su moji roditelji htjeli potražiti nekog stručnjaka izvana, rekli su im da ne traže jer ću kod njega biti u najboljim rukama. Već tada smo roditelji i ja saznali da ću u najboljem slučaju imati devet do jedanaest operacija. Bilo je vrlo progresivno i dobili smo naputak djelovati što prije', govori Saša koja je jedanaest operacija imala samo na kralježnici. 'Svaka komplikacija koju je predvidio da će se dogoditi, dogodila se', kaže novinarka koja je većinu života provela na Institutu za ortopedsko-kirurške bolesti 'Banjica'.

Saša, kolovoz 1994. godine
Saša, kolovoz 1994. godine
Izvor: Privatni album

'Odrasla sam ondje. Na Banjicama sam završila i jedan razred škole. Ipak, jedva sam čekala otići kući da idem u školu. Kao mala bila sam nestašna. Jahala sam konja. Skijala se. S gipsom sam upala u bazen. Sjećam se kako smo se tata i ja skrivali od mame da posušimo moj gips', s osmijehom na licu prepričava Saša.

Izvor: Privatni album

Roditelji su me naučili da budem neustrašiva. Nikada me nisu tretirali kao da sam drugačija, tretirali su me kao normalno dijete.

 'Kada govorimo o svojim roditeljima, uvijek se zapitam, a i često ih pitam, odakle vam snaga? Roditelji su me naučili da budem neustrašiva. Nikada me nisu tretirali kao da sam drugačija, tretirali su me kao normalno dijete. Često su mi govorili: 'ajde nije to ništa strašno, ti to možeš!' Oni su moja najveća podrška', iskrena je Aleksandra kojoj je i danas s njima o onome što su prošli teško pričati.

'Još uvijek mi je izazovno o tome pričati s roditeljima. Znam da su mami rekli, pošto me dobila dosta rano, 'jako si mlada rodit ćeš drugo', ali ona nije odustala od mene. Njihov život se potpuno promijenio mojim rođenjem. Sve što sam u životu radila, sve što sam ostvarila, napravila sam kako bih nagradila sebe i njih', kaže nam Saša za koju ne postoji želja koju ne može doseći.

Izvor: Privatni album

Trebalo mi je 33 godine da odjenem dvodijelni kupaći, a 37 da se u njemu fotografiram. No to je bilo prije. Danas je to mojih 13 olimpijskih medalja. To je 13 Olimpijada. To je 13 pobjeda.

 'Moj veliki san bio je bio je raditi s Vladom Divcem, to se i ostvarilo. Vjerujem da ono što jako želiš, to se i ostvari. Mislim da ljudi trebaju vjerovati u sebe, a najviše kad dotaknu dno', kaže Saša koja je posljednju operaciju imala s 15 godina. Međutim, od studenog prošle godine su joj se bolovi vratili, ali i tu ima prostora za optimizam jer kaže 'to je 22 godine bez njih'. 'Moj najveći strah su operacije, ali imam svoj neustrašivi tim - dr. Nenada Novakovića, Ljubu Minića i Milana Lepića. 'Uz njih me nije strah. Unazad šest mjeseci me boli, ali trudim se ne maltretirati tijelo, ne sjedim po osam sati i živim zdravo', kaže Saša. No, valja napomenuti kako je velik broj operacija ostavio i ožiljke. 'Volim svoje tijelo. Trebalo mi je 33 godine da odjenem dvodijelni kupaći, a 37 da se u njemu fotografiram. No to je bilo prije. Danas je to mojih 13 olimpijskih medalja. To je 13 Olimpijada. To je 13 pobjeda za sve moje neustrašive ljude, za moju neustrašivu bazu - mamu, tatu, obitelj, prijatelje i poznanike', ponosna je Saša na one koji su svoja leđa podmetnuli njezinima. 'Kad mi je loše, oni u meni vide bolje nego to ja sama vidim', kaže kolumnistica. Upravo ona je, kako putem kolumne tako i putem društvenih mreža velik uzor mnogima. Svoje pratitelje uči kako neustrašivo voljeti sebe: 'Ponosim se na svoje ožiljke jer su oni podsjetnik da me moglo i ne biti ovdje'.

Izvor: Privatni album

Svaki otisak prsta je jedinstven, svaki čovjek je jedinstven. Nitko nema sličan otisak i nitko nije sličan nama. To je naša najveća moć

 Kada smo je upitali što bi htjela poručiti maloj Aleksandri, nije mogla suspregnuti suze. 'Super si i nemaš se razloga sramiti sama sebe', neopisivo je jaka Saša koja redefinira pojam ljepote. 'Ljepota je čisto srce, osmijeh na licu, dobrota i snaga da drugima budeš vjetar u leđa, a ne da im siječeš krila, volja za životom i ljubav prema sebi. Najljepše što radimo je da volimo sebe, a to je i najteže. Društvo nam nameće ideale koje slijedimo, ali ako slijepo pratimo društvo izgubili smo sebe. Tada ne slušam što moje srce želi. Ljepota je za mene živjeti po vlastitim pravilima - hrabro i bez strahova od osude', kaže nam Saša koja se kampanji #samechances priključila upravo zbog toga. 'Za mene jednake šanse znače da smo rođenjem dobili pravo i dar da budemo sretni i da živimo život s lakoćom. Svatko od nas ima pravo da bude voljen i da živi svoje snove na javi. Nitko nam ne može reći da nismo dovoljno dobri. Po kojim kriterijima?', pita me Saša i pokazuje svoj prst. 'Vidite ovaj prst? Moj prst i njegov otisak dokaz su tome. Nismo i ne možemo svi biti isti. Naš otisak prsta najvažniji je dokaz dome. Svaki otisak prsta je jedinstven, svaki čovjek je jedinstven. Nitko nema sličan otisak i nitko nije sličan nama. To je naša najveća moć'.

Najčitanije

NAJNOVIJE

Najčitanije

Najnovije