Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Ukoliko bude prilika za razgovor i refleksiju, naša društva će biti jača'

Autor Ana-Marija Crnica

Maša Marković, voditeljica programa Suočavanje s prošlošću Sarajevo Film Festivala, koji će se ove godine održati šesti put, govori o njegovoj glavnoj ideji, cilju i vrijednostima te najavljuje filmove koji će se prikazivati

  Izvor: Sarajevo Film Festival

Zemlje bivše Jugoslavije niti 25 godina nakon ratnih sukoba još se nisu u potpunosti oporavile i zaliječile rane. Sukobi su odavna završili, ali dijalog među zemljama i dalje je u pojedinim područjima napet, a mnoga bitna ratna pitanja još nisu do kraja riješena. Veće razumijevanje, tolerancija i prihvaćanje različitosti, trebalo bi biti imperativ svim involviranima u to pitanje, ali i naraštajima koji su o tom dijelu povijesti čuli i slušali u svojoj okolini a, na sreću, nisu te strahote proživjeli. Upravo s ciljem intenzivnijeg dijaloga i promocije mira kroz podizanje svijesti javnosti o neporecivim činjenicama, već šestu godinu zaredom Sarajevo Film Festival donosi program 'Suočavanje s prošlošću'. O glavnoj ideji, cilju i vrijednostima programa razgovarali smo s njegovom voditeljicom Mašom Marković.

Story: Program 'Suočavanje s prošlošću' bit će dio 27. izdanja Sarajevo Film Festivala. Otkud ideja za program koji se održava već šestu godinu zaredom?

Sarajevo Film Festival već šestu godinu festivalskoj publici donosi program SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU. Zajednice i društva u kojima živimo obilježeni su 'politikama sjećanja'. U to spada sve ono što vladajuće strukture kroz zakonske mehanizme, odluke, školske udžbenike reguliraju - što će se pamtiti, a što ćemo kao zajednica prepustiti zaboravu. Sarajevo Film Festival je kroz svoj razvoj shvatio da imamo izuzetno hrabre autore u regiji, čiji filmovi često dovode u pitanje zvanične narative i politike sjećanja. Oni često imaju izuzetno ograničene mogućnosti da dođu do šire javnosti. Nerijetko nižu uspjehe na međunarodnim festivalima, u Cannesu, Berlinu ili Sundanceu, prikazivali smo i ih i na Sarajevo Film Festivalu. Ali, znali smo i da ovakvi filmovi imaju jako kratak distribucijski život, kako u zemlji u kojoj je film nastao, tako i u regiji. Željeli smo napraviti iskorak, te ovakve teme i filmove staviti u širi povijesni i estetski kontekst. Zato svaki film prati i rasprava s različitim sugovornicima (sudionicima, teoretičarima, aktivistima, novinarima i dr.) o pojedinim događajima i osobama. S vremenom smo, pored filmova iz regije, program otvorili i za filmove koji nisu iz našeg dijela svijeta, ali se bave istim univerzalnim temama i nastoje iscijeliti društvene traume izazvane sukobima i krizama.

Povezane vijesti

Story:Rušenje zida šutnje, otvoreno progovaranje o teškim i traumatičnim temama iz naše povijesti… Bojite li se da bi se mogao dogoditi kontraefekt?

Film je kolektivni proizvod, na kojem toliko ljudi radi, da postoji i mala grupa (u slučaju filma rijetko je to mala grupa ljudi) koja je spremna izaći iz poželjnog okvira. Hrabri autori u regiji često su bili uspješni te su pravili filmove s izuzetno umjetničkom, ali i povijesnom vrijednosti. Samo propitivanje samo po sebi nosi vrijednost, jer vremenom čini jednu zajednicu robusnijom i spremnijom da se suoči s različitim izazovima. Ukoliko bude više prilika za istinski razgovor i refleksiju, naša društva će biti jača.

Cijelu Same Chances priču pročitajte u novom broju magazina Story, koji je u prodaji od 11. kolovoza 2021. godine!

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image