Educirana žena koja pruža informativnu, fizičku i emocionalnu podršku prije, tijekom i nakon porođaja naziva se doula. Riječ dolazi iz grčkog jezika i znači pomagačica, iskusna žena koja prenosi svoja znanja i pruža podršku budućim majkama u jednom od najemotivnijih životnih razdoblja.

O tome kako doula može pomoći u trudnoći, tijekom i nakon porođaja te koliko su uopće tražene i prihvaćene u hrvatskom društvu, razgovarali smo sa 26-godišnjom Unom Pašić Gregović koja je kao pratnja na porođaju, ali kao i edukatorica, radila sa 60-ak žena.

Otkrila nam je da buduće majke koje angažiraju doule imaju znatno manje komplikacija u trudnoći - rjeđe rađaju dijete niske porođajne težine, porođaji su brži, manji je broj carskih rezova te se osjećaju samouvjerenije i manje anksiozno nakon što rode.

Početkom godine Una Pašić Gregović izdala je ‘Doulinu knjižicu o dojenju’ u online izdanju, a njezin najnoviji projekt vezan je uz afirmacijske kartice za trudnice koje je oslikala talentirana umjetnica Ana Tevšić Nauković. Iako vrlo mlada, Una je majka dvoipolgodišnjeg dječaka Zrina pa djeluje na osnovi vlastitog iskustva i tvrdi da su joj afirmacije neizmjerno pomogle u trudnoći.

trudnoca
Story 

Story: S kojim se zabludama o trudnoći najčešće susrećete?

Najviše se toga odnosi na porođaj i dojenje, ali i trudnoća ima niz popularnih mitova. Naj­poznatiji je onaj da trudnica treba jesti za dvoje. To nikako nije ispravno. Iako je potreba za kalorijama nešto veća od uobičajene, to je zaista minimalno, a puno veći fokus trebao bi biti na kvaliteti nego na kvantiteti. Druge se zablude uglavnom odnose na bapske priče koje više služe za razonodu.

Story: Što vas je potaknulo na to da postanete doula?

U vlastitoj trudnoći borila sam se s osjećajima straha i nervoze. Inače sam štreberica i obožavam znanje, uvijek učim i gutam knjige. Tako sam i u trudnoći odlučila nemir rješavati edukacijom, a u tom procesu učenja i istraživanja otkrila doule. Jako mi se svidio cijeli koncept, a kako sam i sama angažirala doulu, zaljubila sam se u taj posao i prije nego što sam ga počela raditi. U trudnoći sam se upisala na obuku za doule i znala da će me u tom smjeru život odvesti. Suprug me apsolutno podržao od prvog dana i to je jedina motivacija koja mi je bila potrebna.

Cijelu priču pročitajte u novom broju magazina Story, koji je u prodaji od srijede 28. srpnja 2021. godine!