Sok od mrkve može utjecati na smanjenje krvnog tlaka i masnoća u krvi.
Ako je krvni tlak neke osobe visok, to znači da njezino srce mora raditi napornije kako bi pumpalo krv. S vremenom ovo dodatno opterećuje sve vitalne organe - srce, mozak i bubrege. Hipertenzija može imati razorne posljedice, s povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i demencije.
Kao i za mnoga medicinska stanja, prehrana igra ulogu i kod krvnog tlaka, odnosno je li visok ili nizak. Jako slana hrana potiče organizam da zadržava vodu što stvara dodatni pritisak na stijenke krvnih žila.
Liječnici često savjetuju zdravu i uravnoteženu prehranu kao način za smanjenje krvnog tlaka. Točnije, preporučuju smanjen unos soli.
Pokazalo se da konzumacija hrane s visokim sadržajem kalija pomaže smanjenju krvnog tlaka jer utječe na to da se tijelo oslobodi natrija i potiče krvne žile da se opuste.
Mrkva je povrće bogato kalijem i sadrži 320 miligrama kalija na 100 grama. Istraživanja su pokazala da konzumiranje mrkve može sniziti krvni tlak, a jedna studija također sugerira da je konzumiranje u obliku soka korisno za smanjenje rizika od srčanih bolesti.
Mrkva je bogata vlaknima i vitaminima. Izuzev A i C, u njoj se nalaze i vitamini B 1, zatim B 2 i B 3, kao i vitamini B 6 i B 9.