Što jesti kada ste na dijeti? Pitaju se to svi koji pokušavaju smršavjeti, a znamo da su mnoge namirnice na popisu 'zabranjenih'. Među njima su i one bogate ugljikohidratima, koje izbjegavamo zbog straha od debljanja. Stručnjaci kažu da nisu baš sve nedozvoljene i da ih ipak možete uvrstiti u jelovnik.

Krumpir

krumpir salata
Shutterstock 

Krumpir je pun škroba, ali ga možete koristiti i tijekom dijete, pod uvjetom da ga pripremate na poseban način. Možete ga čak i peći, no važno ga je prije prokuhati kako biste uklonili što više škroba. Zatim ga ocijedite i pecite sa što manje masnoće. Također, spojite ga sa salatom radije nego s drugom hranom bogatom ugljikohidratima.

Riža

Smeđa riža
Profimedia 

Riža je, kao i krumpir, puna škroba, pa i za nju vrijedi pravilo da se kuha u puno vode i potom ocijedi. Prema nutricionistima, broj kalorija može se čak prepoloviti ako u kuhanu rižu dodate malo masnoće. Primjerice, u dio riže dodajte žličicu maslinova ulja i tako će jelo biti ukusnije, a riža će promijeniti strukturu i biti manje kalorična.

Shake

Shake s jagodama
Shutterstock 

Proteinski napici jako varaju – u kupovnim verzijama ima puno šećera. No, ako napravite domaći shake, bez šećera i s dosta proteina, ne prijeti vam opasnost da se od njega udebljate. Naravno, nemojte pretjerivati.

Jaja

Jaja dijeta
Instagram 

Jaja također ne treba potpuno izbjegavati jer su iznimno važna kao izvor kalcija, proteina i vitamina D. Jedite ih poširana, poširana ili pečena u foliji.

Zobene pahuljice

Zobena kaša
Shutterstock 

Zobene pahuljice mogu biti, slično proteinskim shakeovima,'rizične'. 'Instant' kašice pune su šećera, a one koje ćete sami pripremiti kod kuće, ovise samo o vama!