Što jesti kada ste na dijeti? Pitaju se to svi koji pokušavaju smršavjeti, a znamo da su mnoge namirnice na popisu 'zabranjenih'. Među njima su i one bogate ugljikohidratima, koje izbjegavamo zbog straha od debljanja. Stručnjaci kažu da nisu baš sve nedozvoljene i da ih ipak možete uvrstiti u jelovnik.
Krumpir
Krumpir je pun škroba, ali ga možete koristiti i tijekom dijete, pod uvjetom da ga pripremate na poseban način. Možete ga čak i peći, no važno ga je prije prokuhati kako biste uklonili što više škroba. Zatim ga ocijedite i pecite sa što manje masnoće. Također, spojite ga sa salatom radije nego s drugom hranom bogatom ugljikohidratima.
Riža
Riža je, kao i krumpir, puna škroba, pa i za nju vrijedi pravilo da se kuha u puno vode i potom ocijedi. Prema nutricionistima, broj kalorija može se čak prepoloviti ako u kuhanu rižu dodate malo masnoće. Primjerice, u dio riže dodajte žličicu maslinova ulja i tako će jelo biti ukusnije, a riža će promijeniti strukturu i biti manje kalorična.
Shake
Proteinski napici jako varaju – u kupovnim verzijama ima puno šećera. No, ako napravite domaći shake, bez šećera i s dosta proteina, ne prijeti vam opasnost da se od njega udebljate. Naravno, nemojte pretjerivati.
Jaja
Jaja također ne treba potpuno izbjegavati jer su iznimno važna kao izvor kalcija, proteina i vitamina D. Jedite ih poširana, poširana ili pečena u foliji.
Zobene pahuljice
Zobene pahuljice mogu biti, slično proteinskim shakeovima,'rizične'. 'Instant' kašice pune su šećera, a one koje ćete sami pripremiti kod kuće, ovise samo o vama!