Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAJ SASTOJAK U HRANI JE GLAVNI KRIVAC ZA PRETILOST: Ima ga u hrani koju svakodnevno jedemo

Prema novim istraživanjima glavni krivac za pretilost je prekomjerno unošenje ovog sastojka.

 Prekomjerni unos fruktoze je glavni krivac za debljanje Izvor: Shutterstock

Pretilost je problem koji je sve češći u cijelom svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 13 posto odrasle populacije planeta je pretilo. Uzroci pretilosti mogu biti različiti, a posljedice su vrlo ozbiljne jer ova bolest povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i moždanog udara, a povezuje se i s mogućnošću nekih vrsta raka.

Postoje mnoge teorije o tome što uzrokuje pretilost, a one uključuju prehranu bogatu ugljikohidratima koja povećava izlučivanje inzulina, neuravnotežen unos i potrošnju energije, premali unos proteina koji dovodi do većeg unosa energije, povećani unos ulja soje, kukuruza, suncokreta i uljane repice, i mnoge druge teorije.

 Fast food.jpg Izvor: Shutterstock

Najnovija znanstvena pretpostavka do koje je došao istraživački tim Medicinskog fakulteta Sveučilišta Colorado je da je glavni krivac za pretilost fruktoza.

'Studija uvjerljivo integrira postojeće teorije o pretilosti, sugerirajući da ona nije samo rezultat prekomjerne potrošnje energije, već, umjesto toga, stanje niske energije, obilježeno nedostatkom ATP-a (adenozin trifosfata), uzrokovano vrstom i količinom hrane koju konzumiramo', objašnjava Kelsey Costa, nutricionistica iz Nacionalne koalicije za zdravlje u Washingtonu.

ATP ili adenozin trifosfat je visokoenergetski spoj koji se nalazi u svim stanicama ljudskog tijela, a koji se ne može skladištiti u ljudskom tijelu, već je potrebno stalno obnavljanje ovog spoja djelovanjem aerobnih i anaerobnih energetskih sustava.

U čemu je problem s fruktozom?

Kada čovjek jede, većina potrošene energije pretvara se u ATP, molekulu koja opskrbljuje stanice energijom. Ako se pojede previše hrane, višak energije pohranjuje se kao mast. Ako progutana hrana sadrži fruktozu, ona se također u početku pretvara u ATP za pogon svih tjelesnih funkcija.

 čokoladni kolač Izvor: Shutterstock

Međutim, kako se unosi sve više i više fruktoze, ona potiskuje aktivnost mitohondrija, organela koji proizvode ATP, smanjujući razinu ATP-a u tijelu. Kada razina ATP-a padne, šalje alarm da bi stanice mogle ostati bez energije, što stimulira brojne biološke reakcije, uključujući glad, žeđ, povećani unos energije, otpornost na inzulin, povećanu apsorpciju hrane i usporeni metabolizam u mirovanju. Tamo gdje hrane ima u izobilju i velik dio nje sadrži fruktozu, te promjene dovode do debljanja.

Odakle nam toliko fruktoze?

Fruktoza je prirodni šećer koji se nalazi u voću i povrću. Međutim, ovaj sadržaj fruktoze ne može uzrokovati pretilost.

'Iako većina svježeg voća prirodno sadrži fruktozu, njegova konzumacija nije povezana s pretilošću ili debljanjem, jer prisutnost dijetalnih vlakana, bioaktivnih spojeva i esencijalnih nutrijenata sprječava učinak fruktoze na sitost i inzulinsku rezistenciju. Zato se svježe voće smatra važnim dijelom zdrave, uravnotežene prehrane za kontrolu težine', objašnjava Costa.

 Koje voće je dozvoljeno dijabetičarima Izvor: Shutterstock

Problem nastaje kada jedete prerađeno voće ili hranu s dodatkom fruktoze, često u obliku kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze, koji je jeftin zaslađivač koji se nalazi u većini prerađene hrane, pa što više prerađene hrane jedete, to je veći unos fruktoze.

I ne nalazi se samo u slatkoj hrani, kao što su gazirana pića, zaslađeni sokovi, deserti i kolači, već ga ima i u kruhu, juhama iz vrećice, gotovim jelima i mnogim vrstama brze hrane.

Okidači za pretvorbu glukoze u fruktozu

Fruktoza se nalazi i u konzumnom šećeru ili saharozi koja se sastoji od glukoze i fruktoze, a u ljudskom tijelu se proizvodi iz glukoze i drugih ugljikohidrata.

'Tijelo također može pretvoriti glukozu u fruktozu putem poliolnog puta, koji se aktivira različitim okidačima kao što su dijabetes, visokoglikemijske dijete ili dijete s visokim udjelom ugljikohidrata, visok unos soli, nizak unos vode, hrana bogata purinima ili stres, koji dovode do pretilosti i drugih metaboličkih stanja, a alkohol samo pojačava taj proces, potičući veću proizvodnju fruktoze', objašnjava Costa.

Povezane vijesti


Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image