Marelice su ovih dana zvijezde tržnica, a volite li ovo ukusno voće neće vas trebati uvjeravati da biste u njemu trebali uživati, ali nije naodmet ponoviti što sve sadrži i zašto ga je važno uvrstiti u ljetnu prehranu.
Ovo ljetno voće ima impresivan nutritivni profil. Nutricionisti preporučuju da ih uvrstite u svakodnevnu prehranu kako biste svom tijelu dali sve njihove dobrobiti.
Marelice imaju poseban okus i bogate su hranjivim tvarima i vitaminima, sadrže puno minerala. Meso marelice je mekano i sočno, što ovo voće čini savršenim za vruće ljetne dane.
Ovo voće se uzgaja od davnina, a prvi put se počelo uzgajati prije oko 4000 godina. Marelica je kasnije stigla na Mediteran, a zatim se proširila svijetom. Danas je dostupno nekoliko različitih vrsta marelica i svaka ima svoje nutritivne prednosti.
Što se tiče kalorija, marelice su jedna od vrsta voća koje možete jesti bez straha od debljanja.
Cijele marelice mogu sadržavati:
• 17 kalorija
• 1 gram proteina
• 0 grama masti
• 3 grama šećera
Bogate su vitaminom A i beta-karotenom koji djeluju kao antioksidansi. Izvrstan su izvor flavonoida, antioksidansa koji pomažu u borbi protiv upala u tijelu. Također sadrže vitamin C, vitamin E, kalij, lutein, cink, željezo i magnezij.
Koje su prednosti marelica za tijelo?
Zbog velike količine vitamina i flavonoida, marelice imaju značajne prednosti u borbi protiv slobodnih radikala, dok flavonoidi djeluju protuupalno. Sadrže kalij, mineral koji igra važnu ulogu u radu živaca i mišića te utječe na pravilan rad srca.
Antioksidansi u marelicama sprječavaju starenje kože.
Istodobno, vitamin E i C podržavaju zdravlje stanica smanjujući znakove ranih bora i poboljšavajući elastičnost kože.
Beta-karoten je također antioksidans koji štiti kožu od UV oštećenja. Bogate vitaminom A, beta-karotenom i drugim karotenoidima, marelice su izvrsne za dobar vid jer lutein blagotvorno djeluje na mrežnicu i leću.
Na kraju, ali ne manje važno, marelice poboljšavaju probavu. Daju obilje dijetalnih vlakana koja pomažu u radu probavnog trakta. Sadržaj topivih vlakana pomaže probavnom traktu da zadrži dovoljno vode i potiče rad dobrih bakterija. Netopljiva vlakna u marelicama također su dobra za zdrave razine crijevnih bakterija, prenosi Sensa.rs.