Probavni mikrobiom svake osobe jedinstven je poput otiska prsta i nešto što nitko ne bi trebao zanemariti ako želi živjeti zdravijim i sretnijim životom.

Razlog je taj što se 'sastoji od trilijuna mikroba koji reagiraju na ono čime ih hranimo', kaže dr. Federica Amati, nutricionistica. 'Zdravlje crijeva ovisi o hrani koju u njih svakodnevno stavljamo.'

Dio onoga što mikrobiom crijeva čini jedinstvenim ovisi o genetici, ali samo u ograničenoj mjeri. Ne možete promijeniti svoje gene, ali jedući hranu koja je povezana s 'dobrim' mikrobima, možete promijeniti svoj mikrobiom.

Jogurt.jpg
Shutterstock 

Dobrobiti se često mogu osjetiti u roku od nekoliko dana, iako Amati upozorava: 'Morate ga održavati. Koristim analogiju s vrtom. Ako imate prekrasan vrt, ali ga nikada ne zalijevate ili plijevite, to će patiti. U na isti način, morate se pobrinuti za svoj mikrobiološki vrt.'

Konzumiranje pogrešne hrane može poremetiti mikrobiom i zdravlje crijeva. Ovo su najgore namirnice koje treba izbjegavati.

Najgora hrana za crijeva

Ukratko, to je ultraprerađena hrana, a sadrži brojne aditive poput konzervansa, sladila te umjetnih boja i aroma.

• Kobasice
• Pileći medaljoni
• Kruh iz masovne proizvodnje
• Muesli ili pahuljice s dodatkom šećera
• Biskvit
• Jogurti s dodatkom šećera
• Instant juhe
• Sladoled
• Čips

čips.jpg
Shutterstock 

'Izbjegavajte sve s dugim popisom sastojaka, uključujući gazirana pića, razne rezance s umacima i juhama, slane grickalice i prerađenu hranu', savjetuje Stephanie Moore.

Pržena hrana je loša za crijeva

'Vrste ulja koje se koriste za prženje - rafinirana ulja iz sjemenki poput suncokreta, uljane repice, kukuruza ili soje - vrlo su oštećena procesom rafiniranja', kaže Moore. Također, sadrže puno omega-6 masnih kiselina koje mogu biti vrlo štetne za crijevnu floru.

'Ako zagrijavate, hladite i ponovno zagrijavate ulje, stvaraju se produkti glikacije koji oštećuju stijenke crijeva. Ne kažem da nikada više ne smijete jesti pomfrit, ali trebali biste smanjiti količinu pržene hrane u prehrani i, između obroke, jedite kvalitetnu hranu koja podržava crijevne mikroorganizme', dodaje.

Pohana piletina.jpg
Shutterstock 

I nije samo uobičajena pržena hrana, poput pržene piletine i hrenovki, ono na što biste trebali paziti. Recimo, krafne su jako loš izbor – sadrže puno šećera, rafiniranih ugljikohidrata i još su pržene.

Šećer je loš za crijeva

'Šećer hrani neželjene mikroorganizme u vašim crijevima, koji zatim istiskuju dobre bakterije', kaže Moore.

'Također, šećer nema nutritivnu vrijednost – zapravo, najčešće smo u nutritivnom deficitu nakon što ga probavimo, jer trošimo hranjive tvari samo da bismo ga razgradili', objašnjava.

Krafna donut.jpg
Shutterstock 

'Svi šećeri su loši za zdravlje crijeva. Kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, koji je visoko prerađen proizvod, pokazao se vrlo štetnim za sastav crijevne mikroflore.Sirovi (nepasterizirani) med i pravi javorov sirup u malim količinama mogu imati neke prehrambene prednosti, ali još uvijek sadrže puno šećera', istaknula je.

Umjetni zaslađivači štetni su za crijeva

Umjetni zaslađivači potiču razmnožavanje patogenih ili 'loših' bakterija u crijevima. 'Mikrobiom u crijevima ih pokušava razgraditi, ali ti su zaslađivači napravljeni od kemikalija koje mikrobiom ne zna obraditi.'

Kava.jpg
Shutterstock 

'U procesu razgradnje umjetnih sladila stvaraju se štetni nusprodukti koji ubijaju dobre mikroorganizme.'

Neki su ljudi osjetljiviji na negativne učinke umjetnih sladila ovisno o njihovom jedinstvenom mikrobiomu. 'Šećerni alkoholi, poput ksilitola, manje su štetni', dodaje Moore, 'ali sve umjetne zaslađivače - od sukraloze i aspartama do acesulfam kalija (Ace-K) - treba izbjegavati.'

Budite oprezni s proteinskim pločicama i shakeovima

Proteinski suplementi nekada su bili rezervirani za bodybuildere i sportaše, no danas je uobičajeno da ljudi koji idu u teretanu piju proteinske shakeove ili jedu proteinske pločice. Nutricionisti se slažu da većina ovih proizvoda nije korisna za zdravlje crijeva.

'Većina proteinskih pločica je smeće', kaže Moore. 'Visoko su obrađeni i sadrže aditive i umjetna sladila. Ako imaju više od pet sastojaka, a šećer (uključujući med) je među prvih pet, to je znak da ih treba izbjegavati.'

Proteinski shake.jpg
Shutterstock 

Ipak, Moore preporučuje neke vrste proteinskih prahova, 'jednostavno zato što sada bolje razumijemo koliko je važno unijeti proteine ​​u tijelo. Moj izbor za većinu ljudi je visokokvalitetni dehidrirani prah bez okusa napravljen od juhe od kostiju. Za one koji su na biljnoj prehrani, preporučujem protein konoplje ili bilo koji drugi protein od jednog sastojka bez dodanih aroma ili drugih nepotrebnih dodataka.'

Alkohol je štetan za crijeva

'Koliko god volite vino ili pivo, recimo, trebali biste znati da je alkohol toksičan za jetru, neurotoksičan i sigurno loš za crijeva. Znamo da ubija dobre mikroorganizme i uzrokuje poremećaj u vašem crijevnom mikrobiomu', kaže Moore.Probavni mikrobiom svake osobe jedinstven je poput otiska prsta i nešto što nitko ne bi trebao zanemariti ako želi živjeti zdravijim i sretnijim životom, piše portal Lepa&srećna