Ako se jednostavno ne možete riješiti sala s trbuha, 5-dnevna dijeta mogla bi biti odlična opcija za vas – rezultati dolaze brzo, a proces je siguran i dobro osmišljen.

Profesor Walter Longo, direktor Long Life Instituta, osmislio je zanimljiv i iznimno učinkovit koncept mršavljenja. Riječ je o petodnevnoj dijeti koja nudi brze i sigurne rezultate mršavljenja. Njegov prepoznatljiv dnevni plan obroka, u kombinaciji s tehnikama povremenog posta, pokazao je izvanredne rezultate u laboratorijskim i kliničkim ispitivanjima.

Dijeta
Shutterstock 

Brza petodnevna dijeta (5D dijeta) ima elemente posta koji je rezultat smanjenog broja dopuštenih kalorija tijekom 5 dana. Radi se o tome da je prvi dan dopušteno unijeti 1100 kalorija, a ostale dane samo 800.

Povrće i niskokalorično voće temelj su ovog plana prehrane, a tijekom tih 5 dana nije preporučljiva intenzivna tjelovježba. Naravno, dopušteno je lagano hodanje, pilates ili joga. Prije stupanja na ovu ili bilo koju drugu dijetu, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. 

Ovo je primjer jelovnika za 5-dnevnu dijetu.

Prvi dan

Doručak: Smoothie od bobičastog voća (maline, borovnice, kupine) s mješavinom celera, krastavca, pola avokada i jedne datulje.

Ručak: Kajgana s tofu sirom, špinat s avokadom, posluženo s kvinojom.

Večera: Tikvice, brokula i mrkva kuhana na pari s umakom od đumbira i kikirikija.

kajgana sa sirom
Shutterstock 

Drugi dan

Doručak: Smoothie od špinata, zelene jabuke, celera, krastavca i malo limunovog soka.

Ručak: Salata od kvinoje s cherry rajčicama, krastavcem, avokadom i sjemenkama bundeve.

Večera: Začinjeno povrće kuhano na pari (paprika, tikvice, gljive) s pireom od mrkve.

Treći dan

Doručak: Smoothie od borovnica, špinata, krastavaca, pola avokada i chia sjemenki.

Ručak: Gljive na žaru s kvinojom i salata od svježeg povrća (zelena salata, rajčica, krastavac).

Večera: Brokula i cvjetača kuhani na pari s umakom od limuna, češnjaka i maslinovog ulja.

Piletina i brokula.jpg
Shutterstock 

Četvrti dan

Doručak: Smoothie od kupina, zelene salate, celera, krastavca i jedne datulje.

Ručak: Salata od špinata, avokada, orašastih plodova (orasi, bademi) i cherry rajčice.

Večera: Pirjano povrće (tikvice, patlidžan, gljive) s miso pastom i umakom od đumbira.

Peti dan

Doručak: Smoothie od malina, celera, krastavaca i soka od limete.

Ručak: Salata od kvinoje s pečenim slanutkom, avokadom, špinatom i maslinama.

Večera: Kuhano povrće (brokula, mrkva, tikvice) s umakom od đumbira i kikirikija, prenosi Sensa.rs.