Blagdani su vrijeme kada se okupljamo s obitelji i prijateljima, slavljenju, uživanju u hrskavim pečenim jelima i raznovrsnim kolačima, a često i u raznim vrstama alkohola. No, dok svi volimo uživati u bogatim obrocima i poslasticama, blagdansko razdoblje može također biti izazovno za našu probavu i zdravlje.

Prejedanje može dovesti do osjećaja težine, nadutosti, a dugoročno i do problema s težinom. Srećom, postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da uživate u blagdanskoj hrani, ali da ipak ostanete umjereni.

1. Planirajte unaprijed

Piletina.jpg
Shutterstock 

Prvo i najvažnije, važno je da unaprijed planirate svoje obroke. Ako znate da ćete na obiteljskom okupljanju uživati u bogatom obroku, pokušajte dan prije jesti laganije obroke, poput povrća, voća i proteina, kako biste osigurali da ne dođete do stola gladni i skloni pretjerivanju.

2. Započnite obrok s povrćem

Povrće je savršen način da započnete obrok jer je niskokalorično, bogato vlaknima i dugo vas drže sitima Konzumiranjem povrća prije glavnog jela možete smanjiti unos kalorija jer ćete biti manje skloni prekomjernom konzumiranju masnih i kaloričnih jela.

3. Jedite polako i uživajte u svakom zalogaju

Blagdani često podrazumijevaju brzu i obilnu prehranu, ali važno je jesti polako i s pažnjom. Na ovaj način ćete osjetiti kada ste siti, a vaš mozak će imati vremena obraditi signal da je želudac pun. Pokušajte se usredotočiti na okus hrane, razgovarati s ljudima za stolom i uzimati manje zalogaje. 

Poželite li ponovo napuniti tanjur, primijenite jednostavan trik: pravilo 20 min. Naime, prije sljedećeg punjenja tanjura pričekajte 20 minuta jer je mozgu potrebno neko vrijeme da registrira da ste siti. Najčešće će primjena ovog pravila osigurati da nakon 20 minuta shvatite da niste više gladni. 

4. Pijte dovoljno vode

Voda.jpg
Shutterstock 

Iako se može činiti primamljivim piti alkohol ili gazirane napitke tijekom obroka, najbolji izbor je voda. Pijenje dovoljno tekućine pomoći će vam da se osjećate siti, spriječit će dehidraciju i smanjiti želju za dodatnim porcijama hrane. Osim toga, voda pomaže probavi i sprječava nadutost.

5. Birajte zdravije alternative

Iako su blagdanska jela često bogata kalorijama, možete napraviti male promjene koje će učiniti vašu prehranu zdravijom. Na primjer, umjesto teških umaka, možete koristiti maslinovo ulje, bilje ili začine za poboljšanje okusa. Pokušajte ograničiti količinu prženih jela i odabrati pečena jela, koja su obično lakša za probavu.

6. Pripazite na unos alkohola

Alkohol može brzo dodati kalorije vašem obroku i smanjiti vašu sposobnost da prepoznate kada ste siti. Ako uživate u čaši vina ili šampanjcu, pokušajte ograničiti unos i izmjenjivati ga s vodom ili mineralnom vodom, što će vam pomoći da ostanete umjereni, ali i hidratizirani.

7. Uzmite pauzu između obroka

Bademi
Shutterstock 

Ponekad je najlakše prejesti se jer stalno imamo dostupnu hranu i grickalice tijekom blagdanskih dana. Ako osjećate da ste već siti, uzmite pauzu. Ustajte s stola, prošetajte, razgovarajte s prijateljima ili obitelji – to će vam pomoći da se opustite i spriječite daljnje konzumiranje hrane iz dosade ili navike.

8. Jedite u manjim porcijama

Nemojte se osjećati obvezanima da pojedete cijeli obrok odjednom. Poslužite sebi manju porciju i, ako budete još uvijek gladni, možete se vratiti po još malo. Ovo vam omogućuje da uživate u svim jelima bez prejedanja.

9. Posvetite se fizičkoj aktivnosti

Jedan od načina da se spriječi prejedanje je održavanje fizičke aktivnosti tijekom blagdanskog razdoblja. Možete se posvetiti kratkoj šetnji, jogi ili nekoj drugoj aktivnosti nakon obroka. Time ćete ubrzati metabolizam i pomoći probavi, ali i smanjiti želju za unosom dodatnih kalorija.

10. Nemojte osjećati krivnju

Blagdani su vrijeme uživanja, a prejedanje povremeno se može dogoditi. Nemojte se kriviti zbog toga. Umjesto toga, fokusirajte se na balans i umjerenost. Ako ste uživali u obroku, ne brinite, samo se potrudite da idući dan donesete bolje odluke.