Čaj od duda, popularan u Aziji, a ponegdje i kod nas, bogat je kalcijem i mogao bi biti značajan izvor ovog minerala koji se uglavnom veže uz mlijeko i mliječne proizvode.
Mliječni proizvodi i određene vrste ribe kao što su losos, pastrva i tuna prirodni su izvori kalcija. Međutim, manje poznate biljke i hrana ne samo da mogu zamijeniti ove tradicionalne izvore, već također mogu ponuditi više razine kalcija. To je posebno važno u slučajevima nedostatka ovog minerala, što može dovesti do stanja poput osteoporoze, koja slabi kosti i česta je kod starijih ljudi.
Osteoporoza je zapravo nedostatak kalcija u našem organizmu, kosti postaju izrazito krhke, sklone lomljenju, pa je potrebno unositi veće količine kalcija koje naše tijelo može pravilno iskoristiti. I čaj od duda izvrstan je izvor kalcija.
Ovaj čaj, napravljen od lišća crnog duda, dugo se koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini kao diuretik i za dijabetes.
Prirodna alternativa mliječnim proizvodima
Japansko Ministarstvo zdravstva čak je provelo studiju ističući prednosti čaja od duda u odnosu na mliječne proizvode za slučajeve osteoporoze.
Ovo piće nema samo jedan trik u rukavu, poznato je da regulira razinu šećera u krvi, jača imunološki sustav, potiče zdravije starenje (zahvaljujući svojim antioksidansima), poboljšava zdravlje srca i ima protuupalna svojstva.
Kako napraviti čaj od duda?
Sastojci:
- 1-2 žlice osušenih listova crnog duda
- 1/2 litre vode
Zakuhajte vodu, dodajte lišće i ostavite da stoji pet do deset minuta, procijedite i spremno je za piće.