Čaj od duda, popularan u Aziji, a ponegdje i kod nas, bogat je kalcijem i mogao bi biti značajan izvor ovog minerala koji se uglavnom veže uz mlijeko i mliječne proizvode.

Mliječni proizvodi i određene vrste ribe kao što su losos, pastrva i tuna prirodni su izvori kalcija. Međutim, manje poznate biljke i hrana ne samo da mogu zamijeniti ove tradicionalne izvore, već također mogu ponuditi više razine kalcija. To je posebno važno u slučajevima nedostatka ovog minerala, što može dovesti do stanja poput osteoporoze, koja slabi kosti i česta je kod starijih ljudi.

Dijeta riba pastrva.jpg
Shutterstock 

Osteoporoza je zapravo nedostatak kalcija u našem organizmu, kosti postaju izrazito krhke, sklone lomljenju, pa je potrebno unositi veće količine kalcija koje naše tijelo može pravilno iskoristiti. I čaj od duda izvrstan je izvor kalcija.

Ovaj čaj, napravljen od lišća crnog duda, dugo se koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini kao diuretik i za dijabetes.

Prirodna alternativa mliječnim proizvodima

Japansko Ministarstvo zdravstva čak je provelo studiju ističući prednosti čaja od duda u odnosu na mliječne proizvode za slučajeve osteoporoze.

Dud.jpg
Shutterstock 

Ovo piće nema samo jedan trik u rukavu, poznato je da regulira razinu šećera u krvi, jača imunološki sustav, potiče zdravije starenje (zahvaljujući svojim antioksidansima), poboljšava zdravlje srca i ima protuupalna svojstva.

Kako napraviti čaj od duda?

Sastojci: 

  • 1-2 žlice osušenih listova crnog duda
  • 1/2 litre vode

Čaj.jpg
Shutterstock 
Priprema: 

Zakuhajte vodu, dodajte lišće i ostavite da stoji pet do deset minuta, procijedite i spremno je za piće.