PUNA PROTEINA I ŽELJEZA, SPUŠTA ŠEĆER U KRVI: Ovu namirnicu trebate jesti što češće, ali postoji pravilo kod kuhanja

Ako se želite hraniti zdravije, ova bi se namirnica trebala što češće naći na vašem tanjuru.

Shutterstock

Leća je namirnica čije kuhanje nije komplicirano pa ju je lako uvrstiti u jelovnik. Puna je vitamina, proteina i vlakana, a zdravstvene dobrobiti koje nudi su brojne.

1. Bogata je vlaknima

Jedna od najvećih prednosti leće je njezina visoka razina vlakana, kojih većina ljudi ne unosi dovoljno putem prehrane.

'Leća je složeni ugljikohidrat koji sadrži puno vlakana, posebno topivih vlakana. Ta se vlakna tope u vodi i stvaraju smjesu sličnu gelu koja se kreće našim tijelom i pomaže ukloniti neke od tvari povezanih s visokim kolesterolom', kaže Jennifer Hanway , nutricionistica.

Leća može osigurati vašu dnevnu dozu vlakana (26 grama) u samo pola šalice. Vlakna u leći također pomažu probavi.

Shutterstock 

2. Pomaže u regulaciji šećera u krvi

'Otopiva vlakna u leći mogu pomoći u ravnoteži razine šećera u krvi usporavanjem otpuštanja glukoze u krvotok i sprječavanjem skokova inzulina', kaže Hanway. Ovo je jedna od velikih prednosti leće za dijabetičare, jer pomaže u održavanju razine šećera u krvi.

3. Dobar je izvor proteina

Leća ima više od 20 grama proteina u pola šalice, što je čini savršenim prilogom za ručak, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.

4. Puna je vitamina i minerala

Jedna od zdravstvenih dobrobiti leće je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz nju možete unijeti kalcij, kalij, cink i željezo, kao i puno vitamina B skupine.

Nutricionistica preporučuje da se kod kuhanja leće štednjak ugasi nekoliko minuta ranije. Kuhajte dvije-tri minute kraće od planiranog, ugasite vatru, poklopite i pustite da se kuha na pari do kraja.