Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beauty

Postiti i živjeti dulje

Autor Antonija Nazor
Autor Antonija Nazor

Na spomen posta hvata nas panika od gladi, ali istraživanja o kojima se govori u knjizi ‘Fontana mladosti’ tjeraju na važne promjene

Izvor: Profimedia

I kod nas je objavljen svjetski bestseler ‘Fontana mladosti’ koji otkriva tajne dugovječnosti i pomlađivanja. Osnovni nauk ‘Fontane’ glasi da se tajna vitalnosti krije u intervalnom postu. Najvažnija karika ove posebne vrste posta leži u procesu autofagije, tisućama godina čuvanom evolucijskom procesu koji je zasluženu pozornost dobio tek u posljednjih nekoliko godina.

Izvor: Profimedia

Taj je proces prvi put zamijećen u pokusima na štakorima izvedenim 60-ih godina prošlog stoljeća, a zanimanje svjetske javnosti privukla je 2016., kada je Yoshinori Ohsumi, japanski biolog i stručnjak za staničnu biologiju dobio Nobelovu nagradu za medicinu zbog otkrića mehanizama autofagije u čovjekovu tijelu. Naziv dolazi od grčkih riječi auto (samo) i phagein (jedenje), a odnosi se na procese samočišćenja i regeneracije. Autofagija se aktivira tijekom posta, a najpopularniji je onaj od 16 sati i 8 sati tijekom kojih se ne jede.

Razdoblja posta ne usporavaju samo starenje stanica nego i štite od brojnih civilizacijskih bolesti, uključujući rak i Alzheimerovu bolest. Šesnaest sati možda se čini puno, ali raspored obroka i spavanja može se tako kombinirati da se post prakticira i tijekom noći. U primjeni ovih zdravih postulata pomažu i voćni te povrtni sokovi, razni smoothieji, a stručnjaci u knjizi napominju da treba hraniti i dušu. Naime, kako bismo lakše prebrodili razdoblja posta te izbjegli emotivne gozbe, knjiga daje savjete o očuvanju mentalnog i duševnog zdravlja. Iz vlastitog iskustva znamo da prejedanje i nezdrav način života dolaze iz naših dubina, što je važno da bismo mogli uspješno primijenili mudrosti ‘Fontane’ i tako si pomoći u postizanju kvalitetnije svakodnevice.

Najčitanije

Najnovije

loader