Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beauty

Devet namirnica koje će učiniti čuda za vašu kosu

Autor J.P.B.
Autor J.P.B.

Bit će gušća i brže rasti, a namirnice se 'skrivaju' u vašoj kuhinji

Izvor: Profimedia

Sve žene, ali i muškarci, puno pažnje posvećuju - kosi. Ljetni dani, sunce, more i sol isušili su ju, i sada je pravo vrijeme da se posvetimo jednom od najvećih 'aduta' dobrog izgleda. Bila ona duga ili kratka, gusta ili tanka, njegovana kosa uvijek izgleda lijepo. Pritom je dobro znati da na njezinu kvalitetu utječe ono što jedemo, a u nastavku donosimo popis svima dostupnih namirnica koje će doprinijeti kvaliteti vaše kose.

Izvor: Profimedia

1. Piletina

Piletina i druge namirnice koje obiluju proteinima od iznimnog su značaja za zdravu kosu i njen rast. Proteini djeluju kao gradivni blokovi na sve naše stanice, uključujući i stanice u kosi. Do otpadanja kose često dolazi i zbog slabog unosa proteina.

2. Jaja

Na koji način najčešće spremate jaja? Nije ni važno. Kajgana, jaje na oko i kuhana jaja podjednako dobro utječu na aktivan rast kose. Jaja, bogata i proteinima i ugljikohidratima, nude širok spektar zdravstvenih prednosti, zato je njihovo uključivanje u redovnu prehranu dobra odluka. Ova namirnica, osim što je bogata proteinima, sadrži i biotin koji takođe pospješuje brži rast kose, ali i njeno jačanje.

3. Srdele

Srdele i ostale masne ribe glavni su izvor omega 3 masnih kiselina i imaju protuupalni učinak na naš organizam. Masna riba održava vašu kosu zdravom i pospješuje stvaranje masti na koži.

Izvor: Profimedia

4. Avokado

Milenijalci sigurno znaju da je konzumiranje avokada zdravo za njih, ipak su oni ovu zelenu namirnicu učinili vrlo popularnom. Avokado je između ostalog bogat vitaminom E koji je jako važan za rast kose. Sjedinjenje svih vitamina u avokadu poboljšavaja cirkulaciju krvi zbog koje folikule kose 'rade' djelotvornije, čime se ubrzava njezin rast. 

5. Špinat

Iako Popaj možda nije najbolji primjer za ovu namirnicu jer je ćelav, ovaj je crtani junak imao pravo što vjeruje u ovo snažno povrće. Špinat je pun nutrijenata -  od folne kiseline do vitamina A i C, od kojih svi pospješuju rast kose. Ovo povrće možda ne pospješuje ubrzan rast bicepsa, ali rast kose je druga priča.

6. Losos

Ova riba je prepuna nutrijenata, pogotovo onih koji ubrzavaju rast kose. Sadrži proteine, vitamin D, omega 3 masne kiseline i još puno stvari koje stimuliraju rast kose.

Izvor: Profimedia

7. Kvinoja

Dobra stara kvinoja još prije nekoliko godina proglašena 'kraljicom čišćenja organizma'. Na dugoj listi zdravstvenih prednosti, kvinoja je odlična i za rast kose jer je puna cinka. On održava kosu i ubrzava njezin rast. Kada je kosa suha i slaba, to se povezuje s manjkom cinka.

8. Sjeme suncokreta

Ovo je sjeme odličan izvor vitamina E, koji je odlični antioksidans. Vitamin E štiti naše stanice od oštećenja, ali ga povezuju i sa prevencijom opadanja kose i stvaranjem peruti.

9. Batat

Većina ljudi ne zna da i slatko povrće može pospješiti rast kose. Slatki krumpir ili batat možete probati u više varijanti, kao pomfrit, pire ili na pekarski način i opet će biti dovoljno zdrav za vaš organizam i kosu. Sadrži betakaroten koji nakon konzumacije postaje vitamin A. Ovaj vitamin pomaže koži stvoriti zdrave masnoće koje kosu čine zdravom.

Tagovi