Mi ih u Cosmu zovemo “backne”, što je kombinacija riječi “back” (engl. leđa) i “akne”, piše Cosmopolitan. Jednostavno rečeno, backne su akne na leđima. Nastaju zbog hormonskih poremećaja ili od proizvoda za kosu (ako, recimo nosite raspuštenu kosu i pritom koristite regeneratore i ostale proizvode za njegu). Ili, ako ste često u sportskoj odjeći, to bi mogle biti i fungalne akne - crvene, pune gnoja, jako svrbe, a izazvane su gljivicama koje se prekomjereno razmnožavaju u folikulu dlake. Kažete, fuj? Bez brige, to je normalno.

KAKO IH SREDITI?

Ako niste dermatolog koji napamet zna razliku, hormonalne i fungalne akne mogu izgledati isto pa morate liječiti i jedno i drugo istodobno.

Što su to “backne”?
promo 

Dakle, prvo nabavite šampon protiv peruti, kao što je Orozanol (87 kn, u ljekarnama), koji koristi antifungalni sastojak ketokonazol za ubijanje, odnosno sprečavanje rasta gljivica (koje uzrokuju i perut).

Što su to “backne”?
promo 

Dok se tuširate, utrljajte šampon po leđima, pričekajte tri do pet minuta, a zatim isperite. Nakon toga blazinicom i tonikom koji sadrži salicilnu kiselinu (npr. Avon Clearskin Clean Refreshing Toner, 17,90 kn, avon.hr) premažite to područje kože kako biste pore održali čistima.