Mnoge žene svakodnevno koriste skupocjene proizvode za njegu lica ili prirodne maske protiv akni i suhe kože, no ništa im ne pomaže kada je u pitanju rješavanje tegoba. Jeste li se ikada zapitali leži li problem u hrani koju jedemo i namirnicama koje svakodnevno konzumiramo? Ako niste, vrijeme je da obratite pažnju na to što unosite u organizam, a liječnica Nigma Talib za Daily Mail objasnila je kako na koži lica prepoznati namirnice koje organizmu ne pašu.

VINSKO LICE

Ukoliko patite od takozvanog vinskog lica, vaše lice karakteriziraju izražene linije, masnoća između obrva, linije ispod očiju, perutava koža na obrazima te crvenkasta koža. Kako je alkohol poznat po tome da dehidrira kožu, tijelo počne gubiti vodu i tako opterećuje jetru te uzrokuje obješenu kožu. Također, česta konzumacija alkohola može dovesti do poremećaja crijevne flore. Pauzom od tri tjedna u kojoj izbjegavate alkohol možete očistiti kožu lica, a kada ga ponovno počnete konzumirati, umanjite količinu unosa.

GLUTENSKO LICE

Iako je malo onih koji pate od celijakije i imaju ozbiljnih zdravstvenih problema zbog unosa glutena, mnogi osjete negativan utjeca glutena na koži lica. Natečeni obrazi, nadutost i bubuljice na bradi pokazatelji su da trebate što rijeđe konzumirati proizvode koje sazdrže gluten kako biste imali čisto lice i osjećali se bolje.

MLIJEČNO LICE

Natečene oči, krugovi ispod njih, akne po licu, bradi i blijedi obrazi ukazuju na 'mliječno lice' odnosno upozoravaju vas da konzumirate previše mliječnih proizvoda. Iako je mlijeko zdravo i jača kosti, njegova prekomjerna upotreba može naštetiti vašem zdravlju i izgledu. Preporučuje se izbjegavanje mliječnih proizvoda dok vam se lice oporavi, a onda potražite savjet nutricionista.

ŠEĆERNO LICE

Ako ste ovisnik o slatkom i šećeru, vaše čelo 'krase' bore, ispod očiju imate vrećice, a ten vam je sivkast i ispijen. Kako šećer vodi glikaciji - procesu u kojem se suvišne molekule glukoze vežu za kolagen, vašu kožu čini krutom i iskrivljuje molekule koje su zaslužne za lijepo i zdravo lice. Da stanete na kraj ovom problemu, smanjite unos šećera na minimum te prednost dajte prirodnom šećeru poput onog iz voća.