Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beauty

Sve što ste znali o kremama, losionima... sada 'pada u vodu'?

Autor Nikolina Petan
Autor Nikolina Petan

Vjerojatno ste puno puta pročitali koliko je važno redovito hidratizirati kožu iznutra, zdravo se hraniti te eliminirati razne štetne faktore, poput pušenja i alkohola, ako želite da vam koža bude što duže lijepa i mladolika. Jer nema tog preparata koji će kožu uljepšati ako niste u skladu s prirodom. Upravo u prirodnoj kozmetici, sve popularnijoj zadnjih godina, leži 'tajna' njegovane i lijepe kože. Naime, u prirodnoj kozmetici sve se manje koristi podjela krema, losiona i ulja na dnevne, noćne, regenerativne, hidratantne... odabir tretmana ovisi samo o stvarnim potrebama naše kože. A ona se najviše hrani i vlaži iznutra, a tek neznatnim dijelom izvana! Koža upija samo male količine kreme 'Kreme, losioni, ulja... svi oni služe samo za dodatno hranjenje i hidrataciju, a nikako nisu temelj njege. Doduše, oni nam pomažu u zaštiti kože od gubitka vlage i vanjskih podražaja, a i dobra su podloga za make-up. No, bitno je i od čega su napravljeni. U prirodnoj kozmetici podrazumijeva se da se kreme i losioni pretežno sastoje od nosioca ili emulgatora koji mogu biti pčelinji vosak, shea maslac, lanolin, phytocream 2000, ulja (bazna, eterična ili macerati), vodenog dijela poput hidrolata, destilirane vode, čaja i zgušnjivača (alge, tragakant guma, aloe vera). Ulja za lice, pak, sastoje se od baznog ulja, poput bademovog ili macerata poput kantarionovog i eteričnih ulja odabranih prema tipu kože', otkriva nam Mary Novosel, poznata aromaterapeutkinja i autorica nekoliko priručnika o prirodnoj kozmetici. U želji da se neki procesi ubrzaju, upozorava naša sugovornica, većina žena ima naviku stavljati kreme, ulja i losione što češće i u što debljem sloju. A to je greška jer koža upija samo male količine, a ostalo je balast. Zato sve što se nakon 10-tak minuta nije upilo u kožu, uklonite papirnatom maramicom jer će samo opterećivati kožu!  

N. Petan Fotografija Profimedia