Voditeljica Mia Kovačić nedavno je gostovala u podcastu 24 sata gdje se otvorila o problemu s kojim se bori čitav život. Naime, lijepa voditeljica pati od disleksije.

'Da, jako je to teško. Otkrila sam to kada sam bila mala. Oduvijek sam bila disciplinarano dijete, ali sam puno vremena provodila za knjigom da bi mogla nešto usvojiti. I onda kada ti učiteljica kaže da to nije dovoljno, onda znaš da nešto ne valja.

Svaki disleksičar će ti reći da ti ne vidiš to što drugi vide. Ne vidiš neku riječ, određene dijelove i slova ne možeš razaznati jednostavno, tebi mozak to drugačije percipira. Danas postoje određene aplikacije i fontovi koji ti olakšavaju to, ali prije toga nije bilo', ispričala je Mia.

Disleksija je specifičan oblik poremećaja čitanja. Disleksične osobe imaju problema s čitanjem, pisanjem te samim time i učenjem. Poremećaj se manifestira u izostavljanju i nadodavanju slova pri čitanju, a pojavljuju se i ostali problemi u perceptivnom i jezičnom razvoju.

Mia Kovačić.jpg
Instagram 

Neki dokazi pokazuju kako uzrok disleksije može biti različit način obrade podataka u mozgu kod pisanoga i/ili govornoga jezika. Iako je disleksija navodno rezultat različitosti u neurološkom smislu, ona nije poremećaj inteligencije. Osobe s disleksijom su prosječne i natprosječne inteligencije.

Više njezinih fotografija pogledajte u galeriji:

Robert Gašpert Mia Kovačić