Mnogo je jezivih priča o životu na dvoru u britanskoj povijesti, od kojih su neke evoluirale u priče o navodnim kletvama koje dolaze s određenim titulama. Jedna od njih je i ona koju će jednog dana dobiti Kate Middleton.

Princeza od Walesa još uvijek se ne pojavljuje u javnosti nakon operacije abdomena u siječnju i trenutno je na preventivnoj kemoterapiji jer joj je dijagnosticiran rak. Obožavatelji kraljevske obitelji zabrinuti su za njezino stanje i nadaju se da će je uskoro ponovno vidjeti.

Kate Middleton
Scott Garfitt / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Kate je jedna od najpopularnijih članica britanske kraljevske obitelji, a Britanci se dive njezinom stilu, manirima i načinu na koji pristupa projektima u kojima sudjeluje te vjeruju da će jednog dana biti odlična kraljica.

Kada princ William, nasljednik kralja Charlesa III., sjedne na prijestolje, njegova supruga postat će kraljica supruga Catherine te će biti šesta kraljica tog imena u britanskoj povijesti. Još je zanimljivije da se na Otoku vjeruje da ovo ime donosi prokletstvo kraljicama, baš kao i sam život u Kensingtonskoj palači.

Prokletstvo kraljice Katarine

U knjizi 'Kod Catherine' autor Bob Casey je prije nekoliko godina pisao o Kateinim prethodnicama koje su nosile ime kraljica Catherine i za koje se pisalo da su bile 'loše sreće', odnosno da su ih 'muževi loše tretirali'.

Prva je bila Katarina Aragonska, prva od šest žena zloglasnog engleskog kralja Henrika VIII.

Prvo je bila udana za princa Arthura, Henrikovog starijeg brata, koji je umro mlad, pa je postala supruga samog Henrika VIII. S njim je imala samo jedno dijete - Mariju I., a kralj se od nje razveo jer nije rodila muškog nasljednika, pa je protjerana i zabranjeno joj je komunicirati s kćeri. Do kraja života se predstavljala kao kraljica Engleske, a pred smrt je Henriku napisao pismo u kom ga je nazvala 'svojim najdražim gospodarom i suprugom'. Umrla je u zamku Kimbolton 1536. godine i sahranjena je ceremonijom koja je odgovarala tituli princeze od Velsa, a ne kraljice.

Druga tragična kraljica Catherine bila je Henrikova peta žena Catherine Howard, koja se za kralja udala sa samo 17 godina, nakon što ju je seksualno zlostavljao njezin učitelj glazbe.

U braku je prevarila ostarjelog kralja s kojim je imala nesretan brak, a nakon što je razotkrivena njezina romansa s Thomasom Keplerom, Henrik je bio razočaran i osudio ju je na smrt. Pogubljena je 1542.

Sljedeća supruga Henrika VIII bila je još jedna kraljica Katarina – Catherine Parr, koja ga je nadživjela, ali je također bila žrtva 'prokletstva' svog imena. Ponovno se udala nakon kraljeve smrti, a godinu dana kasnije umrla je na porodu.

Dva stoljeća kasnije, Katarina od Braganze postala je supruga kralja Charlesa II, a suočila se s lažnim optužbama da je planirala otrovati svog muža. Glasine su podmetnuli protestantski ekstremisti koji su bili ljuti jer nije rodila nasljednika, no suprug ju je oslobodio optužbi, piše Glossy.

Fanovi Kate Middleton nadaju se da će ona ipak imati više sreće od svojih prethodnica kad stupi na prijestolje.

Instagram Kate Middleton prije operacije