Ovogodišnji Milano Fashion Week postao je bogatiji za još jedno zvučno i domaće ime!

U sklopu platforme Emerging Talents Milan, Anamarija Asanović predstavila je svoju posljednju kolekciju inspiriranu francuskim kraljem Luj XIV., čovjekom koji je izmislio visoku modu i postavio temelje na kojima i danas živi balet, osiguravši time njegov opstanak i razvoj. Revija je održana u centru Milana, u baroknoj palači Palazzo Visconti.

Zanimljivo je da je Luj XIV. postao kralj u dobi od samo 4 godine, njegovi su ga roditelji, Louis XIII Anne od Austrije čekali čak 20 godina. Kad je zasjeo na tron izgledao je poput djevojčice. Vladao je čak 72 godine. Bio je nizak, zbog čega je morao nositi visoke pete i perike kako bi izgledao više. Premda nije bio najljepša dama na dvoru, nije se sramio zauzeti zavodničku, a opet vrlo damsku pozu kad ga je trebalo slikati.

Volio je plesati i bio izuzetno ponosan na svoje noge, a kraljevskim je slikarima uvijek naglašavao kako ih na portretima moraju istaknuti. Njegovo redovno obrazovanje je nalagalo svakodnevno učenje dvorske manire, mačevanja i plesanja. Prvi puta je nastupio s trinaest godina, nakon toga nastupa u još četrdesetak manjih predstava da bi nakon osamnaest godina nastupio u Ballet de Flore.

Nijedan kralj prije, a ni poslije nije bio toliko strastveno odan plesu. Bio je elegantno građen, lijepih tjelesnih proporcija i prekrasne duge plave kose. Njegov učitelj je znao reći da ima 'božansku pojavu i držanje, znak od Boga', Veliku ulogu u tome imao je predan rad i svakodnevan trening pod nadzorom učitelja plesa i balet majstora Pierra Beauchampa, koji ga je podučavao i trenirao svaki dan više od dvadeset godina. Svoju najveću ulogu, po kojoj je i dobio naziv Kralj Sunce odigrao je u baletu 'La Ballet de la nuit'. Stoga, biti inspiriran Lujem XVI. nije šala. To je 'statement'.

Inspiraciju za ovu kolekciju o kojoj već pišu brojni svjetski mediji poput talijanskog Marie Clairea i Ellea, španjolskog Womana i mnogih drugih, Anamarija je pronašla u samim počecima mode.

'Umorna, ali sretna. Dojmovi se još slažu, srce je kao kuća', napisala je Anamarija na Instagramu nakon ovih reakcija.