Domaća glumica Anita Matić Delić, osim što uživa u majčinstvu i svojoj prvoj ljubavi – glumi, poznata je i kao velika zaljubljenica u gastronomiju. Uživa u pripremi zdravih jela, a prije par godina počela je pripremati i raw slastice, o čemu je nedavno pričala za Story.hr. Danas je svojim pratiteljima na Instagramu 'servirala' veganske špagete s povrćem iz woka u domaćem teriyaki umaku.
'Teriyaki je tradicionalni japanski umak kojeg naravno možete kupiti i gotovog, ali meni je bolji i ukusniji ovaj kojeg sama radim. Kupovni uglavnom sadrže stabilizatore, ksantan gumu i slično (ovisi o proizvođaču) pa je i to jedan od razloga zašto ga ne kupujem. Sastojci potrebni za ovaj umak sastavni su dio moje kuhinje, pa mi nije problem u samo par minuta napraviti teriyaki', objašnjava na početku objave.
Okus teriyakija jako ovisi o namirnicama koje ćete koristiti, upozorava Matić Delić, a ona svog teriyaki priprema od četiri žlice tamarija, dvije žlice mirina, jedne žličice tamnog sezamovog ulja, jedne žlice javorovog sirupa ili agavinog, dva režnja češnjaka protisnutog i jedne žlice sitno sjeckanog đumbira.
Sve zajedno pomiješajte u zdjelici i pustite da malo odstoji dok pripremate jelo. Osim kao umak može vam poslužiti i kao marinada za seitan ili tofu ili neko drugo jelo.
Priprema veganskih špageta u woku s domaćim teriyaki umakom:
Skuhajte špagete. Dok se kuhaju nasjeckajte povrće na trakice (mrkva, luk, tikvice, crvena paprika). U woku ili dubljoj tavi na tamnom sezamovom ulju pržite povrće na jakoj vatri. Svaku vrstu povrća pržite zasebno po jednu do dvije minute pa izvadite iz tave, dodajte malo ulja i pržite sljedeće. Zatim sve zajedno vratite u tavu (ili wok), podlijte s dvije žlice teriyakija i pržite jednu minutu. Dodajte skuhane i ocijeđene špagete, prelijte sve ostatkom umaka, dobro miješajte na srednjoj vatri još dvije minute, pa maknite s vatre.
Ovo jelo inače, dodaje, radi s udon ili rižinim rezancima, ali u nedostatku njih odgovarali su i veganski špageti.