Zagrepčani će uskoro imati priliku uživati u još jednoj gurmanskoj delikatesi. Nakon američkih palačinki, wafflea i ostalih poslastica, napokon su na red došle i knedle koje su u Srbiji postale pravi hit. Ferdinand knedle otvorit će svoja vrata u Radićevoj ulici 23.

U Beogradu se prije pet godina otvorila mala trgovina s poznatim domaćim delicijama pod imenom Ferdinand knedle. U trgovini se nisu nudili samo tradicionalni okusi. Osim šljiva, prvi su počeli nuditi knedle s drugim punjenjima poput Rafaella, malina i Oreo keksa, a predstavili su i slane varijante.

Ferdinand knedle ubrzo su postale jako popularne među lokalnim stanovništvom, a dobar glas počeo se širiti i preko granice.

Razgovarali smo s vlasnikom Nikolom Nedeljkovićem o planovima otvaranja trgovine u Zagrebu te nam je ispričao kako je sve počelo.

Carevo najdraže jelo

Oduvijek mu je bila želja pokrenuti obiteljski posao, no prehrambena industrija nije mu se činila kao najbolja ideja.

'Da budem iskren, pokretanje posla sa hranom nije bilo na širem popisu. Jednom prilikom, pripremajući knedle sa šljivama, napravili smo sjajnu poslasticu čija mi je procedura pripreme, uslijed dugog procesa i gomile zaprljanog posuđa, presjela do te mjere da sam se odrekao ponovnog upuštanja u takvu avanturu' prisjetio se Nedeljković.

Unatoč neredu u kući, vlasnik je s obitelji i prijateljima nastavio potragu za savršenim knedlama. Ispričao nam je kako su probali sve zamrznute knedle koje su se prodavale u trgovinama u Beogradu, ali da nisu bile ni približno dobre u usporedbi s onima koje rade njegovi ukućani.

Nakon trećeg puta pripreme okruglastih poslastica s obitelji, Nedeljković je u šali rekao da će otvoriti trgovinu s knedlama.

'Šala je postala opsesija koja me prvo odvela do pretraživanja svega što se tiče knedli na internetu, ispitivanja prijatelja usmenim putem, a zatim kreiranja online upitnika čiji su rezultati 'zabetonirali' moju odluku o budućoj karijeri', ispričao je vlasnik Ferdinand knedli.

Ferdinand knedle ubrzo su postale jako popularne u Beogradu
Instagram 

Napomenuo je da su se u projekt uključili i brojni nutricionisti među kojima je bio i stručnjak iz Zagreba, Branimir Dolibašić. Njihov feedback uvelike je pridonio razvoju samih okusa, naveo je Nikola Nedeljković.

'Potraga za imenom, u kombinaciji sa jasnim ciljevima šta želim omogućiti potrošačima, dovela me do informacije o caru Ferdinandu I. koji je obožavao knedle do te mjere da je u povijeti ostao zapamćen po rečenici: 'Ja sam car i hoću knedle!'. Sve se poklopilo i ideja je dobila ime - Ferdinand knedle', ispričao nam je o inspiraciji za brend.

37 okusa

Ferdinand knedle trenutno nude 37 različitih okusa i punjenja. Od breskve, Rafaella, belgijske čokolade i šumskog voća do meksičkih okusa, sira i junetine - raznolikost okusa ne manjka, no svake godine ponuda se proširuje.

'U proteklih pet godina, brend Ferdinand knedle je razvio preko 25 različitih slatkih ukusa i 12 slanih. Za razvoj novog proizvoda potrebno je vrijeme i konstantno testiranje da dobijemo ono što želimo' objasnio je Nedeljković dodavši da su zbog visokih očekivanja ljubitelja knedli, testiranja postala vrlo ozbiljan proces.

Knedla punjena šljivama još uvijek je najpopularniji izbor među kupcima.
Instagram 

Od svih inovativnih okusa i poznatih slatkiša koji se nalaze u knedlama, vlasnik nam je otkrio da je klasična knedla od šljive još uvijek najpopularniji izbor.

Ferdinand u Zagebu

Prva trgovina u Hrvatskoj otvorit će se u centru Zagreba, točnije u Radićevoj 23, a knedle će se proizvoditi u pogonu u Samoboru kako bi prizvodi svakog dana bili svježi i napravljeni od lokalnih sirovina, ispričao je vlasnik.

'Glavni grad Hrvatske bio je logičan sljedeći korak s obzirom na velik broj gostiju iz Zagreba koji su posjetili naše dućane u proteklih pet godina i uživali u Ferdinand knedlama. Jednostavno, broj upita koji je stigao na našu adresu 'Kada će Zagreb?' nije nas dovodio u dilemu koji grad će Ferdinand knedle učiniti internacionalnim brendom' izjavio je za Story.hr.

Ferdinand knedle uskoro otvaraju svoja vrata u Zagrebu
Instagram 

Rekao nam je da su trenutno u fazi uređenja samog lokala, a potom će osmisliti temu za sedmodnevnu proslavu otvorenja.

'Prioritet za ovu godinu je da uspostavljanje kvalitetnog sustava koji će krajnjem potrošaču omogućiti da se osjeća kao car kada mu se jedu knedle' izjavio je Nikola Nedeljković, vlasnik poznatih Ferdinand knedli.