Ako do sada niste probali sok od celera ili ste ga vješto izbjegavali, vrijeme je da prestanete. Celer sadrži vrlo malo zasićenih masti i kolesterola. U prehrani se koriste korijen, stabljika i list, a posljednjih godina stekao je veliku popularnost.
Najveća prednost ovog napitka leži u jačanju imuniteta. Sama biljka i njezino sjeme sadrže spojeve koje nutricionisti nazivaju fitonutrijentima. Imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, zahvaljujući apigeninu i luteolinu.
Vitamin K, dobiven iz biljaka poput celera, jedan je od najučinkovitijih pomagača u zaštiti od osteoporoze i prijeloma ili puknuća kostiju. Ovaj vitamin omogućuje taloženje kalcija u kostima i sprječava nastanak osteoklasta, odnosno stanica koje razgrađuju kosti.
Celer je sastavni dio juha i variva, a kao začin koriste se i sušene sjemenke celera. Jedan od najboljih tenisača svijeta Novak Đoković nedavno je detaljno objasnio kako se hrani, a istaknuo je da svako jutro pije toplu mineralnu vodu s limunom i limetom, kao i svježe cijeđeni sok od celera.
'Ovaj je sok pun minerala, soli i još neotkrivenih elemenata koji čiste jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu djecu. Međutim, ne uzimaju ga čistog, već s dodatkom krastavca ili soka od jabuke', otkrio je Novak Đoković svojim pratiteljima na društvenim mrežama.
Sok od celera možete i sami vrlo lako pripremiti kod kuće, a za to su vam potrebni samo sokovnik i nekoliko minuta vašeg vremena.
Recept pročitajte u nastavku.
Sastojci:
4 stabljike celera (uključujući lišće)
2 zelene jabuke (male)
komadić đumbira, cca 2.5 cm, oguljen
Korica pola limuna
Pola žute cikle, oguljene
Priprema:
Nasjeckajte sve sastojke na dovoljno male komade da stanu u sokovnik, uključite ga i to je to. Popijte odmah, dok je svježe!
Fotografije Novaka i Jelene Đoković pogledajte u našoj galeriji.