U našem tijelu nalazi se nekoliko vrsta masnoća. One koje se nalaze unutar trbušne šupljine i oko vitalnih organa smatraju se najopasnijima. Takve masnoće ugrozit će naše zdravlje, odnosno usporit će organizam i oslabiti rad organa.
Tim Spector, profesor genetske epidemiologije u Londonu tvrdi kako čekanje nekoliko sati prije konzumacije doručka pomoći će da ostanemo zdravi i da izgubimo višak kilograma. Kaže kako je to uglavnom iz razloga što ljudi u današnje vrijeme večeraju kasnije nego prijašnje generacije, a to je najčešće oko 21 sat.
Iz tog razloga smatra kako bi doručak u 11 ujutro mogao biti savršen način postizanja posta u trajanju od 14 sati preko noći.
Spector je publici na festivalu znanosti u Cheltenhamu rekao da ako doručkuju kasnije to će donijeti neke prednosti. 'Mislim da moramo preispitati sve ono što glasi kao nezdravo jer izlazi puno novih znanstvenih istraživanja.'
Prema njemu, postoji jednostavna promjena koju ljudi mogu napraviti premještanjem doručka s 8 ujutro na 11 ujutro, što smatra učinkovitijim od modernijih dijeta kao što je 5:2.