Visoka škola Aspira i lifestyle brend i magazin Story dodjeljuju stipendiju u iznosu od 60.000 kuna za preddiplomski stručni studij gastronomije.
Među brojnim pristiglim prijavama stručni žiri odabrao je pet finalista koji će svoju ljubav prema gastronomiji pokazati u finalu 20. rujna na radionici pod palicom chefa Nikše Bobana.
Upoznajte našu iduću finalisticu – Laru Martinčević! Lara je studentica željna znanja i usavršavanja koja oduševljava svojom znatiželjom i isprobavanjem različitih kuhinja i jela u potrazi za savršenim spojem okusa. Svojim je ukućanima glavni kuhar koji na vješt i neočekivan način spaja začine i okuse u vlastitu gastronomsku fuziju.
„Moja ljubav i znatiželja prema kuhanju nastali su davnih dana, još dok sam kao mala njuškala što se to fino kuha u loncu. Oduvijek me zanimalo kako mama skuha domaću juhu i zašto je žućkaste boje, zašto je žutanjak tako mekan, a pohano tako hrskavo. Oduvijek sam bila malo dosadna mami u kuhinji i pitala je kada će ona mene naučiti nešto kuhati. Rekla mi je: 'Porasti prvo'. Naravno, kada sam narasla prvo što sam naučila skuhati nije bilo jelo, nego turska kava za mamu!“, simpatično govori Lara.
Osim majke, Lara ističe da njezina druga velika inspiracija za buduću profesiju i nije tako uobičajena, ali ne srami je se. Naime, fascinirao ju je animirani film 'Ratatouille' i glavni lik miš Remy koji tako jednostavno barata sastojcima i stvara gastronomske delicije. Film ju je potaknuo da se polako upusti u kulinarske vode i osmisli vlastite kombinacije, pomičući granice svoga okusa. Ističe da je obožavateljica azijske kuhinje te da ju nije strah isprobati nešto novo poput puževa, morskog ježa ili delikatesa kao što je svinjski mozak.
Larina vizija budućnosti ne sastoji se od Michelinove zvjezdice, ona teži nečem osvježavajućem, zanimljivom i drugačijem. Želja joj je imati vlastiti food truck na četiri kotača. Otkriva da već ima razrađen cijeli koncept, od hrane koju bi nudila, pripremljene radne površine do izgleda kamiončića uz laganu glazbu i red ljudi ispred njega.
Na pitanje koliko finalistici Lari znači ulazak među pet odabranih finalista, spremno odgovara: „Ulazak u finale omogućio bi mi realizaciju moje ljubavi prema kuhanju i otvorio bi mi vrata za daljnje napredovanje. Čak i ako ipak ne uspijem smatram ovo iskustvom koji mi je donijelo dobar poticaj za pomicanjem granica“.
Studij gastronomije na Aspiri omogućuje studentima da nauče tajne gastronomije i enologije u kreiranju kompletnog turističkog doživljaja te ih upoznaje s poviješću različitih svjetskih kuhinja. Završetkom studija Aspirini studenti postaju jedni od prvih menadžera u gastronomiji u Hrvatskoj jer, osim kulinarskih vještina, na studiju stječu znanja iz područja marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te su potpuno spremni za izradu poslovnog plana.
Svojim je ukućanima glavni kuhar koji na vješt i neočekivan način spaja začine i okuse u vlastitu gastronomsku fuziju.