Visoka škola Aspira i lifestyle brend i magazin Story dodjeljuju stipendiju u iznosu od 60.000 kuna za preddiplomski stručni studij gastronomije. Među brojnim pristiglim prijavama stručni žiri odabrao je pet finalista koji će svoju ljubav prema gastronomiji pokazati u finalu 20. rujna na radionici pod palicom chefa Nikše Bobana.

Naš posljednji finalist od 5 odabranih je Luka Vrdoljak! Ambiciozni Luka profesionalni je kuhar već 10 godina, a kuhanje doživljava kao pogon koji ga pokreće u životu i vodi kroz brojne gastro avanture.

Priznaje da ga u početku nije ni privlačila ideja o studiranju, vodila ga je samo istinska želja za kuhanjem, istraživanjem i upoznavanjem namirnica te putovanjima. Potraga za savršenim okusima odvela ga je tako u Južnu Ameriku, točnije u Peru i Boliviju gdje je tijekom četiri mjeseca boravka upoznao pregršt začina, egzotičnih namirnica i čak 2000 sorti krumpira. U Irskoj je upoznao kuhinje različitih nacija koje su oblikovale trenutačnu gastronomsku scenu tog područja te radio u fine dining restoranu jednog dvorca i dijelio kuhinju s mladim kreativcima.

image0.jpeg
Privatna fotografija 

„Ulazio sam u svijet gastronomije i ugostiteljstva sve dublje, strastvenije, učio sam sve više. U svojoj potrazi i putovanjima upoznao sam mnoge svjetske kuhinje, pa i domaću duž cijele obale Jadrana. Prošao sam sve vrste kuhinja u želji za dubljim poznavanjem gastronomije. Učio sam od mnogih velikih ljudi i kuća, pa i od onih malih, usputno, i dijelio svoja znanja kad god bih mogao“, kaže Luka o svojoj životnoj strasti.

Ovaj perspektivan finalist najviše je ponosan na svoj rad u jednom od prvih restorana nagrađenih Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj - Draga di Lovrana u Lovranu, na obroncima Učke. Kao junior sous chef pod vodstvom chefa Zdravka Tomšića te uz mnogo vatre, dima i pare, s ostalim članovima tima obranio je zasluženu zvjezdicu koja i danas krasi restoran. Ističe da u slobodno vrijeme ne propušta priliku za osobni razvoj i cilj mu je nastaviti dijeliti sve što je naučio i što će tek naučiti.

„Kada sam čuo da sam među pet finalista, nisam odmah shvatio što se upravo dogodilo. Shvatio sam tek nakon razgovora, bio sam uzbuđen i nisam ovo očekivao tek tako. Siguran sam da se prijavilo puno kvalitetnih osoba s dobrom kulinarskom pozadinom. Osjećam se počašćeno što sam izabran u finalni krug“, opisao je Luka svoju reakciju i osjećaje nakon ulaska u finalni kulinarski izazov.

Studij gastronomije na Aspiri omogućuje studentima da nauče tajne gastronomije i enologije u kreiranju kompletnog turističkog doživljaja te ih upoznaje s poviješću različitih svjetskih kuhinja. Završetkom studija Aspirini studenti postaju jedni od prvih menadžera u gastronomiji u Hrvatskoj jer, osim kulinarskih vještina, na studiju stječu znanja iz područja marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te su potpuno spremni za izradu poslovnog plana.