Visoka škola Aspira i lifestyle brend i magazin Story dodjeljuju stipendiju u iznosu od 60.000 kuna za preddiplomski stručni studij gastronomije. Među brojnim pristiglim prijavama stručni žiri odabrao je pet finalista koji će svoju ljubav prema gastronomiji pokazati u finalu 20. rujna na radionici pod palicom chefa Nikše Bobana.
Naš posljednji finalist od 5 odabranih je Luka Vrdoljak! Ambiciozni Luka profesionalni je kuhar već 10 godina, a kuhanje doživljava kao pogon koji ga pokreće u životu i vodi kroz brojne gastro avanture.
Priznaje da ga u početku nije ni privlačila ideja o studiranju, vodila ga je samo istinska želja za kuhanjem, istraživanjem i upoznavanjem namirnica te putovanjima. Potraga za savršenim okusima odvela ga je tako u Južnu Ameriku, točnije u Peru i Boliviju gdje je tijekom četiri mjeseca boravka upoznao pregršt začina, egzotičnih namirnica i čak 2000 sorti krumpira. U Irskoj je upoznao kuhinje različitih nacija koje su oblikovale trenutačnu gastronomsku scenu tog područja te radio u fine dining restoranu jednog dvorca i dijelio kuhinju s mladim kreativcima.
„Ulazio sam u svijet gastronomije i ugostiteljstva sve dublje, strastvenije, učio sam sve više. U svojoj potrazi i putovanjima upoznao sam mnoge svjetske kuhinje, pa i domaću duž cijele obale Jadrana. Prošao sam sve vrste kuhinja u želji za dubljim poznavanjem gastronomije. Učio sam od mnogih velikih ljudi i kuća, pa i od onih malih, usputno, i dijelio svoja znanja kad god bih mogao“, kaže Luka o svojoj životnoj strasti.
Ovaj perspektivan finalist najviše je ponosan na svoj rad u jednom od prvih restorana nagrađenih Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj - Draga di Lovrana u Lovranu, na obroncima Učke. Kao junior sous chef pod vodstvom chefa Zdravka Tomšića te uz mnogo vatre, dima i pare, s ostalim članovima tima obranio je zasluženu zvjezdicu koja i danas krasi restoran. Ističe da u slobodno vrijeme ne propušta priliku za osobni razvoj i cilj mu je nastaviti dijeliti sve što je naučio i što će tek naučiti.
„Kada sam čuo da sam među pet finalista, nisam odmah shvatio što se upravo dogodilo. Shvatio sam tek nakon razgovora, bio sam uzbuđen i nisam ovo očekivao tek tako. Siguran sam da se prijavilo puno kvalitetnih osoba s dobrom kulinarskom pozadinom. Osjećam se počašćeno što sam izabran u finalni krug“, opisao je Luka svoju reakciju i osjećaje nakon ulaska u finalni kulinarski izazov.
Studij gastronomije na Aspiri omogućuje studentima da nauče tajne gastronomije i enologije u kreiranju kompletnog turističkog doživljaja te ih upoznaje s poviješću različitih svjetskih kuhinja. Završetkom studija Aspirini studenti postaju jedni od prvih menadžera u gastronomiji u Hrvatskoj jer, osim kulinarskih vještina, na studiju stječu znanja iz područja marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te su potpuno spremni za izradu poslovnog plana.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju