Jelena Đoković je manekenka i supruga najboljeg tenisača svih vremena, Novaka Đokovića. Prekrasna 36-godišnjakinja iz Srbije znana je po dugoj kestenjastoj kosi, ali i po prekrasno vitkom tijelu te vječnoj mladolikosti. Naime, Jelena već više od 15 godina izgleda gotovo posve isto, pa smo se zapitali kako joj to polazi za rukom?

Jelena Đoković je supruga Novaka Đokovića
Instagram 

Prema svemu sudeći, tajna njezine ljepote i vitkosti krije se u posebnom režimu prehrane, a u kojem ključnu ulogu igra žitarica kvinoja. Naime, to je namirnica bez koje Jelena ne može zamisliti svoj dan, a kombinira ju u različitim receptima na različite načine. Kako ni ona ni suprug Novak godinama ne jedu meso, tako se trude svoj jelovnik obogatiti prirodnim izvorima proteina, a jedan od njih je i kvinoja – prava riznica zdravlja.

Ova se namirnica naziva i 'zlatom Inka' kao i 'kraljicom smjeneki', a drevne civilizacije Južne Amerike uvelike su bazirale svoju prehranu na njoj. Smatralo ju se svetom biljkom te osim za prehranu koristilo i u narodnoj medicini. Kako kvinoja obiluje proteinima, vitaminom C, kalcijem, raznim mineralima, aminokiselinama i mnogim drugim vrijednim nutrijentima, koristilo ju se i za jelo i za izradu masti, eteričnih ulja i narodnih lijekova. Tako se zna da se povijesno kvinoja posebno prepisivala bolesnicima za liječenje gihta, tumora, hemeroida i išijasa.

Zdravstveni benefiti kvinoje

Radi se o namirnici koja je odlična zamjena za meso jer daje dugotrajnu energiju, a niskokalorična je. Ako ste vegetarijanac ili pak želite smanjiti unos namirnica životinjskog porijekla, svakako razmislite o češćem konzumiranju kvinoje. Bogata je proteinima, ali i vlaknima pa tako ubrzava rad crijeva i metabolizam.

Kvinoja smanjuje rizik od dijabetesa

Kvinoja sadrži veliku količinu biljnih vlakana. Vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi i usporavaju razbijanje ugljikohidrata na glukozu. Zahvaljujući njima kvinoja ima nizak glikemijski indeks, samo 53, i korištenje kvinoje u prehrani može čak i poboljšati stanje bolesnika oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Snižava kolesterol

Znatan sadržaj vlakana u kvinoji utječe i na smanjenje nivoa ukupnog kolesterola kao i nivoa lošeg LDL kolesterola.

Zamjena za proteine životinjskog porijekla

Kvinoja je sjajna zamjena za proteine životinjskog porijekla tako da ima posebnu ulogu u prehrani vegana i vegetarijanaca. Tako jedna šalica skuhane kvinoje sadrži 8 g proteina.

Kontrolira krvni tlak

Kvinoja ima visok sadržaj kalija u usporedbi s drugim žitaricama. S obzirom na to da kalij održava zdravi balans natrija u organizmu, on povoljno utječe na smanjenje višeg krvnog tlaka. Kvinoja također sadrži i dosta magnezija koji također regulira krvni tlak.

Pomaže održavanju zdrave tjelesne težine

Visok sadržaj biljnih vlakana, proteina i relativno nizak glikemijski indeks je dobra kombinacija u borbi protiv debljine. Konzumacija kvinoje držat će vas dulje sitima, a možete ju jesti u salatama, desertima i kao prilog mnogim jelima.