U doba tehnologije nadohvat ruke su nam brojne dijete i savjeti kako smršaviti što prije, a nutricionisti uvijek ističu da se ne smije ići u ekstreme i da je važno paziti na uravnoteženost prehrane.

Upravo zato nije dobro birati načine mršavljenja koji će imati kratkoročne rezultate pa će kasnije doći do povratka izgubljenih kilograma. Kao jednu od dijeta koje su učinkovite i sprječavaju jo-jo efekt, stručnjaci spominju dijetu 21 dan.

Organizirana je na razdoblje od tri tjedna kako bi se tijelo i um navikli na novi način prehrane, a funkcionira tako da je jelovnik ograničen po pitanju kalorija. Naime, ovisno o vašoj težini i koliko želite smršaviti, planovi prehrane se dijele na tri kategorije, od 1200 do 1500 kalorija, od 1500 do 1800 kalorija te od 1800 do 2100 kalorija.

Svakog dana se jede šest manjih obroka u razmaku otprilike svaka tri sata koji se većinom sastoje od neprocesiranih cjelovitih namirnica poput proteina, vitamina i minerala dok se smanjuje unos ugljikohidrata. Jedan detalj ove dijete će posebno osvojiti mnoge, a to je da se smije konzumirati slatko.

Također, zbog prehrane s manje kalorija tope se kilogrami čak i bez vježbanja. No rezultati će biti bolji i brži ako su treninzi dio vaše svakodnevice ili šetnje i vožnja bicikla. Prednost dijete 21 dan je i što skida masne naslage. 

Primjer obroka tijekom jednog dana

1200-1500 kalorija

Doručak u 9 h: 2 kuhana jaja, muffin od zobenih pahuljica, banane i borovnica

Međuobrok u 11 h: 2 žličice maslaca od kikirikija s 1 kriškom krekera od pira

Ručak u 13 h: salata napravljena od 115 grama kuhane piletine, 150 grama rajčica, 50 grama svježe paprike, 100 grama zelene salate, žličice ulja i octa

Međuobrok u 15 h: 12 badema

Večera u 18 h: 150 grama mljevenog mesa s pečenom tikvicom, 1 voćka

Međuobrok u 20 h: mala šalica kokica

1800 do 2100 kalorija

Doručak u 9 h: 100 grama zobene kaše, 3 žličice maslaca od badema, 200 grama svježeg bobičastog voća

Međuobrok u 11 h: jedna kriška integralnog kruha s četvrtinom avokada i 50 grama cherry rajčica

Ručak u 13 h: 230 grama mljevenog purećeg mesa sa 100 grama cherry rajčica, 50 grama luka, 50 grama kupusa, 50 grama paprike, žličicom ulja i octom

Međuobrok u 15 h: 1 krastavac sa 150 ml malomasnog grčkog jogurta

Večera u 18 h: 200 grama odreska, 100 grama kuhanog krumpira s jednom žlicom maslinovog ulja, 150 grama kuhanih mahuna i 50 grama šampinjona

Međuobrok u 20 sati: banana