Ne morate biti znanstvenik da izvedete neke zaključke u životu.

Dovoljno je samo opažati što se događa oko vas, slušati što vam ljudi govore i jednostavno vidjeti kako troše svoje dane u tjednu. Posebice kada se to odnosi na vašu neposrednu okolinu - prijatelje, članove obitelji ili pak kolege na radnome mjestu. Kako radim u većinski ženskom kolektivu, a i u životu sam okružen fenomenalnim ženama koje su mi i više od prijateljica, one su mi svojevrsna inspiracija te pokazatelj društvenih i kulturoloških promjena kroz koje prolazi naše društvo, imam prilično dobar uvid u to kako žene danas žive i s kojim se ‘demonima’ bore.

Većina njih poslovno su ostvarene, vode ugodan život, vlasnice su nekretnina u kojima žive, redovito izlaze s prijateljima u kino, kazalište, klubove, upućene su u sve važnije teme (nebitno je li riječ o politici ili šoubizu), neke od njih imaju djecu, neke ne, samo su neke u sretnim vezama, dok je većina njih single ili razvedena. Upravo su u tom segmentu možda najnesretnije, premda vam to one same nikad neće otvoreno priznati. Pronaći dobrog frajera a da već nije oženjen i s djecom, reći će vam, prilično je teško, posebice kada si stariji od trideset i nešto.

Naime, većina frajera koja im prilazi teško se miri s činjenicom da je riječ o ženama koje su poslovno sretne i ostvarene te koje ne misle žrtvovati svoju karijeru kako bi se u potpunosti posvetile kuhanju, spremanju ili pak sanjarenju o velikoj obitelji.

Pritom, nijedan vam frajer neće reći kako to želi od svoje partnerice, ali u isto vrijeme rijetko će koji sam uzeti stvar u svoje ruke i kuhati za sebe, nju i djecu, spremati kuću ili pak svoje vikende rezervirati za šetnje parkom, planinarskim stazama ili voziti klince u, primjerice, Gorski kotar, dok će žena opušteno ispijati kavu/koktel ili pivicu s frendicama. Jednostavno, neke su stvari i dalje društveno uvjetovane, a jedna od njih je činjenica da muškarci i dalje misle kako se svijet vrti oko njih i njihovih potreba.

Kako ne bih ovaj tekst pretvorio u još jednu analizu muškaraca jer i sam pripadam toj populaciji, i to na 8. ožujka kada sve treba biti u znaku ženskih prava, emancipacije i potpune ravnopravnosti, vratit ću se na žene i njihove probleme. Naime, na kraju dana, vjerojatno ste i sami to primijetili, većina današnjih žena dobila je pravo da se karijerno ostvare i da u poslu budu ravnopravne muškome kolegi (prema nekim istraživanjima Hrvatska ima jedan od boljih rezultata u EU kada je riječ o jednakosti plaća muškarca i žena na radnome mjestu), dobile su i pravo da glasaju, da se udruže i izraze. Sve to stoji. Ali ono što su također dobile, odnosno naslijedile jest činjenica da je žena ipak promatrana kroz prizmu majčinstva, kućanstva i većine obaveza kada su djeca u pitanju. Teret podizanja djece većim je dijelom stavljen na leđa žene, teret održavanja kućanstva, pripreme obroka, usklađivanja vlastitog posla i želje za ostvarivanjem izvrsnosti te djetetovih aktivnosti, jurcanje po dijete u vrtić nakon osmosatnog radnog vremena, rješavanja zadaće i instrukcije... sve je to i dalje ono za što odgovara, htjeli to priznati ili ne, mama, dok se tata pojavljuje samo kada treba rješavati ‘kronične’ boljke.

Kada u tu jednadžbu još ubacimo da se očekuje da žena uvijek izgleda dotjerano, svježe te blago nasmijano i zadovoljno, dolazimo do toga da su žene pod nevjerojatnim pritiskom. Biti sve to, a opet izdržati i ostati normalna, vjerojatno je nevjerojatno teško, da ne kažem - nemoguće. Ostati pribrana i fokusirana na svoju sreću većini žena čini se gotovo nemoguće, premda neke uspijevaju i u toj misiji. A ima još jedna stvar. Muškarci često jedni drugima čuvaju leđa, traže isprike i načine kako opravdati jedni druge kada je to potrebno. Nebitno je li riječ o poslovnim ili privatnim trenucima. To je tako jer frajer frajeru gotovo pa nikad ‘ne kopa oči’. S druge strane, često sam bio svjedok situacije u kojoj jedna žena drugoj, zbog vlastite frustracije, najčešće prouzročene muškim djelovanjem, zabada nož u leđa, izmiče stolicu na kojoj sjedi ili pakira neku gadost. Nažalost, to je ono najgore. Nerazumijevanje među svojima.

Zato, drage žene, nemojte dati da vas zafrkavaju, tretiraju kao da ste drugotne, kao da su vaše potrebe sekundarne. Jer nisu. Imate svako pravo na svoju sreću, zadovoljstvo i odabir s kime ćete i kako provoditi svoje dane. Vi ste stup društva i vi ste te koje nas mogu odvesti u bolju i sretniju budućnost. Živjele! Sretan vam Dan žena!