Već dugi niz godina javnost Privrednu banku Zagreb, članicu Intesa Sanpaolo Grupe, prepoznaje kao vodećeg donatora na poslovnoj sceni. U 2008. godini PBZ Grupa, koja je ujedno i partner društveno odgovornog projekta Same Chances by Story, pokrenula je hvalevrijedan projekt ‘Činim dobro svaki dan’ kojemu je cilj dugoročno pomaganje zajednici u skladu s potrebama. Društveno odgovoran način poslovanja potvrđen je i tijekom pandemije koronavirusa te snažnog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu dodjelom donacija bolnicama u iznosu od 4,9 milijuna kuna. Jedinstvenom Visa karticom sa srcem, koja podržava inicijativu ‘Činim dobro svaki dan’, realizirana je 51 donacija bolnicama i domovima socijalne skrbi diljem Hrvatske, a o tome nam je više rekla Vilijana Belas, izvršna direktorica Odnosa s javnošću i marketinga PBZ-a.

Donacijom PBZ Grupe opremljena je senzorna soba za integraciju djece s teškoćama u razvoju daruvarskog Centra za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner
Press Donacijom PBZ Grupe opremljena je senzorna soba za integraciju djece s teškoćama u razvoju daruvarskog Centra za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner


Story: Projektom ‘Činim dobro svaki dan’ više od deset godina pomažete zajednici i poboljšavate kvalitetu života u Hrvatskoj. Novac se prikuplja za dva projekta - ‘Praćenje djece s neurorizicima’ Ministarstva zdravstva i ‘Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi’ Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Jeste li zadovoljni dosad postignutim rezultatima?

Zadovoljni smo ovim projektima jer su njihove karakteristike upravo ono što smo željeli podupirati putem našeg projekta ‘Činim dobro svaki dan’. To su nacionalni projekti u koje su uključeni domovi socijalne skrbi i bolnice diljem Hrvatske, namijenjeni su najosjetljivijim skupinama - velikom broju djece i mladih, a njihovi su rezultati vidljivi jer je oprema kupljena našim donacijama u upotrebi pa možemo reći da je već pridonijela u daljnjem unapređenju zdravstvene i socijalne skrbi brojne djece i mladih diljem Hrvatske.

Kombi s rampom za sigurniji prijevoz korisnika vinkovačkog Centra za rehabilitaciju ‘Mala Terezija’
Press Kombi s rampom za sigurniji prijevoz korisnika vinkovačkog Centra za rehabilitaciju ‘Mala Terezija’

Story: Od 2014. godine u sklopu projekta ‘Činim dobro svaki dan’ pomažete i projekt ‘Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi’. Koliko ste donacija dosad uručili?

Uručili smo 13 donacija domovima socijalne skrbi, i to u Zagrebu, Vinkovcima, Splitu, Svetom Filipu i Jakovu, Šibeniku, Karlovcu, Lipiku, Ozlju i Daruvaru. Trenutačno pripremamo i dvije nove donacije.

Story: Na što su domovi socijalne skrbi utrošili donirana sredstva?

Domovi su sredstva iskoristili za kupnju razne opreme - od prilagođenih kombija s rampom, opreme za senzorne sobe, igrališta, učionice i radionice, savjetovališta, specifične opreme za slijepu i slabovidnu djecu, kao i onu s drugim teškoćama, do kupnje i opremanja stambenog objekta. Primjerice, dom u Lipiku našu je donaciju iskoristio za kupnju i uređenje kuće za organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu stručnu pomoć u kojoj danas živi desetak korisnika.

Novo vanjsko vježbalište Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb - Dugave
Press Novo vanjsko vježbalište Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb - Dugave

Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik iskoristio je donaciju za kupnju i uređenje kuće za organizirano stanovanje djece
Press Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik iskoristio je donaciju za kupnju i uređenje kuće za organizirano stanovanje djece

Story: Humanitarnim projektom ‘Činim dobro svaki dan’ uspijevate brzo i učinkovito odgovoriti na aktualne društvene potrebe. Donacijama ste pomogli i u saniranju posljedica potresa u Zagrebu te pandemije izazvane bolešću COVID-19.

Projektom smo stvorili dugoročnu platformu društveno odgovornog poslovanja putem koje možemo brzo reagirati na aktualne potrebe društva. Tako smo početkom veljače ove godine, još prije izbijanja pandemije, prvi donirali milijun kuna zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ za nabavu respiratora i druge medicinske opreme. Uključujući tu donaciju, zdravstvenim smo ustanovama za liječenje oboljelih od koronavirusa i sanaciju štete od potresa donirali 4,9 milijuna kuna.

Story: Koje su prednosti korištenja Visa kartice sa srcem?

Korisnici Visa kartica sa srcem oslobođeni su plaćanja upisnine i članarine u prvoj godini korištenja. Od druge godine korištenja pa nadalje odričemo se po 15 kuna članarine za svakog osnovnog i 10 kuna članarine za svakog dodatnog korisnika i taj novac prikupljamo za projekt ‘Činim dobro svaki dan’. Osim toga, za svaku transakciju napravljenu tom karticom izdvajamo po jednu kunu, što je također namijenjeno projektu ‘Činim dobro svaki dan’. Uz humanitarnu namjenu, kartica ima standardne financijske pogodnosti naših Premium Visa kartica, poput potrošnje bez zadanog ograničenja, obročne kupnje bez kamata i naknada, kupnje putem kredita, osiguranja, najnaprednijeg beskontaktnog plaćanja, najbolje prihvaćenosti u zemlji i inozemstvu te brojnih drugih.

Donacija Odgojnom domu Ivanec omogućila je opremanje senzorne i informatičke sobe te uređenje teretane i nogometnog igrališta za četrdesetak korisnika
Press Donacija Odgojnom domu Ivanec omogućila je opremanje senzorne i informatičke sobe te uređenje teretane i nogometnog igrališta za četrdesetak korisnika