Ljigava si. Premršava si. Kost i koža. Fejk si. Izgledaš prestaro. Hlače ti trebaju biti dva broja manje”, poruke su zlostavljača na društvenim mrežama koje Erna Saljević, 30-godišnja komunikologinja, poduzetnica i influencerica iz Sarajeva, na Instagramu i Facebooku poznatija pod imenom Divaisback, gotovo redovito dobiva i o kojima javno progovara. Sve ih se može svesti pod zajednički nazivnik - cyberbullying. Zrinka Verzotti, dr. med., spec. psihijatrije, subspec. psihoterapije, smatra ga gorućim problemom današnjice u virtualnom svijetu te ga izjednačava sa stvarnim svijetom, posebice kada je riječ o mlađim generacijama.

Story: Kada ste i zašto počeli primati zlostavljačke poruke, uvrede i pokušaje ponižavanja?

S porastom baze ljudi koji su me pratili slije­dila je i sve veća vidljivost te logičan slijed - dolazak onih kojima niste dopadljivi i koji imaju potrebu reći vam to na najnepotrebnije načine. Što ste više dosljedni sebi i svojim stavovima te u njima glasni i jasni, to će vam više rasti broj istomišljenika, ali i neistomišljenika. To donosi popularnost na društvenim mrežama, kao i mogućnost da svi komentiraju sve, posebice iza lažnih profila, što je umnogome olakšalo put onima koji žele biti zlostavljači.

Cijelu intervju s Ernom Saljević pročitajte u novom broju magazina Story, koji je u prodaji od srijede, 31. ožujka 2021. godine.