Vrhunska sportašica, bivša rukometašica i reprezentativka, magistra logopedije i sportskog menadžmenta, trenerica... Sve to opisuje Maidu Arslanagić koja je iskoristila sva svoja znanja i vještine kako bi pomogla djeci s teškoćama u razvoju pa je prije dvije godine u Zagrebu pokrenula program ‘Moje pravo na rukomet’. Cilj je programa kroz igru, vježbanje i rukomet poticati komunikacijske i govorne vještine djece s teškoćama u razvoju. Treninzi su besplatni, a svestrana Maida opisala nam je kako program pozitivno djeluje na male polaznike, kako je na njih utjecala pandemija, zašto nema više takvih programa, ali i što se treba dogoditi da bi se ovakvi programi mogli pokrenuti i u ostatku države.

Story: Kakve ste promjene uočili kod djece koja dolaze k vama?

Otvoreniji su i više prihvaćaju društvo druge djece. Ako ih pitate što najviše vole na rukometu, reći će - društvo i prijatelje. Najdraže nam je kada kažu da se dolaze igrati. Htjeli smo postići da djeca žele doći k nama s veseljem, a ne da su im treninzi obaveza. Vidi se napredak, ali to ide sporije nego kod zdrave djece. Treba znati da kod djece s teškoćama napredak nije vidljiv odmah. Nekada tri, četiri mjeseca, godinu dana radite jednu stvar i tek tada vidite napredak ili ga ne vidite. Kod ove je populacije problem kontinuitet rada. Često zbog drugih obveza, terapija ili čestih bolesti kontinuitet izostaje pa se zbog dugog izbivanja s treninga usvojene motoričke vještine i pokreti nerijetko zaboravljaju. Njihov pristup treningu, na koji dolaze s veseljem i pozitivnom energijom, napuni vas te daje poticaj da budete strpljivi i čekate trenutak kada će zablistati.

Cijeli intervju s Maidom pročitajte u novom broju magazina Story, koji je u prodaji od srijede, 12. svibnja 2021. godine!