Planirate li ili priželjkujete zaruke sigurno vas zanima što je u trendu, posebno kada govorimo o zaručničkom prstenju. Jer zaručničko prstenje se ne bira samo po veličini kamena ili boji zlata, jer nosi se osobnost, prstenje sa značenjem. A to znači da se više pažnje poklanja istraživanju, te dizajnu zamišljenog savršenog prstena, po želji zaručnika.

Mladenci
Shutterstock 

U trendu je i prstenje sa skrivenim detaljem, porukom za koju znaju samo zaručnici, prstenje s obiteljskom pričom, ono naslijeđeno, vintage, prstenje bez dijamanta, ali ovi su se trendovi istaknuli kao posebno zanimljivi I godini pred nama:

Vintage stil – s naglaskom na art deco stilistiku, jer ovaj je stil prožet elegancijom koja se tako dobro nosi.

Kamenčići u boji – ovaj je trend prisutan zadnjih nekoliko godina I privlači sve veći broj zaručnica koje su spremne klasični dijamant zamijeniti kamenčićima atraktivnih boja, za smaragdima, akvamarinom, morganitom, citrinom...

Održivost – sve se više zaručnika te mladenaca okreće održivom nakitu, onom koji se izrađuje od vašeg nakita koji ste spremni preoblikovati u prstenje te od dijamanata koji se proizvode u laboratorijima. Razlike u izgledu, sjaju i tvrdoći od onih nastalih u prirodi te održivih dijamanata i nema.

Više kamenčića – zasigurno ste već otkrili koliko su posebni prsteni tipa „Toi et Moi“ čije naziv dolazi od francuskog pojma “ti i ja” i u nakitu se odnosi na prsten koji ima dva jednako velika naglašena kamenčića ili kombinaciju kamenčića i bisera. Dva, tri ili više kamenčića – i više je nego dobrodošlo. Dio trenda je i tip zaručničkog prstenja poznat kao East-West model.

Zaruke
Shutterstock 

Zaručnički prsten mora biti savršen, stoga je važno znati kako birati model ali i veličinu koja će savršeno pristajati vašem tipu ruke i prstiju. Zato je pri odabiru kako zaručničkog tako i vjenčanog prstenja važno odrediti veličinu sredinom dana, pri ugodnoj temperaturi, jer se tako određuje najprikladnija veličina prstena iz snova. Prsti pri visokim ljetnim temperaturama natiču, pri hladnom vremenu gube na veličini. Na veličinu prsta utječe i hrana koju konzumirate, zato je koristan savjet da prije mjerenja izbjegavate slanu hranu i alkohol, ali i fizičku aktivnost. Prsti mogu biti natečeni i nakon spavanja. 

A kako izmjeriti veličinu prstena? Postoje brojne tehnike, od samostalnih kojima kod kuće možete odrediti veličinu budućeg prstena, poput tehnike mjerenja komadom papira, mjerama koje je moguće isprintati ili uz već postojeći prsten koji vam dobro stoji. Ali najbolje je posjetiti zlatara koji će profesionalno odrediti ne samo veličinu prstena već i stil koji će najbolje sjesti na vašu ruku.

Ako ste i vi u potrazi za trendovima i novitetima iz svijeta vjenčanja (ali i zaruka) posjetite Sajam vjenčanja Zagreb 2023. od 3. do 5. veljače u Areni Zagreb gdje će brojni izlagači otkrit trendove u vjenčanoj modi i pomoći vam odabrati savršenu vjenčanicu i odijelo, otkrit ćete lokacije iz snova, inspirirati se raznim cvjetnim aranžmanima te raznolikom gastro ponudom i svim neophodnim detaljima za dan iz snova.

Sajam vjenčanja Zagreb 2023
Sajam vjenčanja Zagreb 2023