Meso i mliječne proizvode uglavnom je potrebno čuvati u hladnjaku da se ne bi pokvarili, no postoji niz drugih namirnica koje ne moraju stajati u hladnjaku, a neke čak nije preporučljivo čuvati na taj način.

Banane

Banane bolje zadržavaju svoje hranjive tvari kada se drže izvan hladnjaka. Niske temperature zapravo usporavaju proces sazrijevanja. Ali u većini hladnjaka ima i puno vlage, zbog koje banane mogu postati smeđe ili čak crne.

Ako baš želite da banane dulje traju, narežite ih na male komadiće i spremite u plastične vrećice u zamrzivač. Smrznute banane savršene su za smoothieje.

Dijeta s bananama
Unsplash 

Kruh

Ništa ne isušuje kruh brže nego ostavljanje u hladnjaku. Na niskim temperaturama kruh će postati ustajao, suh i bezukusan. Također, kruh se ponaša poput spužve te će upiti sve mirise koji se zadržavaju oko vašeg hladnjaka.

Radi sigurnosti, ostatke kruha spremite u kutiju za kruh, čime ćete spriječiti da kruh izgubi vlagu koja mu daje poseban okus. Ako nemate kutiju za kruh, kruh uvijek možete spremiti u mikrovalnu. Samo pazite da je slučajno ne uključite.

Krastavci

Krastavcima ne odgovara stajanje u hladnjaku. Brzo mogu postati vodenasti i izgubiti okus. Umjesto toga krastavac spremite na radnu površinu ili u smočnicu. Samo nemojte zaboraviti na to, kako kasnije ne biste pronašli pokvareni krastavac, piše zadovoljna.nova.rs.

Bosiljak

Reznice bosiljka ne smiju se čuvati u hladnjaku. Hladnjaci su tamni, što im ne odgovara pa bosiljak u hladnjaku uvene.

Umjesto toga, ostatak bosiljka stavite u šalicu dopola punu svježe vode, a zatim tu šalicu stavite pokraj osunčanog prozora. Vaš bosiljak trajat će tako puno dulje i možda će čak pustiti korijenje, što znači da ga možete ponovno posaditi i uzgojiti vlastiti bosiljak.

Mrkva

Mrkva zapravo može istrunuti ako se predugo ostavi u hladnjaku. Mrkve treba čuvati daleko od izravne sunčeve svjetlosti na mjestu s niskom vlagom.

Ako režete hrpu mrkve za posluživanje s pilećim krilcima ili tako nešto, možete ih staviti u zdjelu vode i staviti u hladnjak, ali samo ako ćete ih pojesti u roku od nekoliko sati.

Mrkva
Shutterstock 

Žitarice

Hladnjak nije mjesto za žitarice. Vlaga iznutra će uzrokovati da postanu mnogo manje hrskave.

Žitarice uvijek treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, poput smočnice ili ormara. Nitko ne voli mokre žitarice. Osim ako niste tip koji za doručak jede žitarice natopljene mlijekom.

Senf

Senf je sličan kečapu po tome što može duže stajati izvan hladnjaka. Zapravo, senf može trajati čak i dulje od kečapa jer sadrži prirodnu kiselinu koja djeluje kao konzervans.

Jabuke

Jabuke mogu stajati tjedan ili dva na sobnoj temperaturi i mogu uzrokovati brže sazrijevanje drugog voća zbog prirodnog plina koji emitiraju. Ne želite zadržati sav taj plin u svom hladnjaku s drugim kvarljivim namirnicama.

Enzimi u jabukama postaju mnogo aktivniji na sobnoj temperaturi, čineći jabuke hranjivijima.

Čokolada

Mnogi ljudi apsolutno vole svoju čokoladu hladnu, ali idealna temperatura za čokoladu zapravo je između 18 i 20°C, što je puno toplije od prosječnog hladnjaka.

Čokoladu čuvajte u hladnjaku samo za vrlo toplih dana, kada postoji opasnost da će se čokolada potpuno otopiti.

Crna čokolada dobra je za zdravlje
Shutterstock 

Agrumi

Obično je zrelo voće slatko voće, što znači da će ono koje se čuva na sobnoj temperaturi brže sazreti i razviti više slatkoće. Agrumi mogu biti prilično kiseli ako im se ne da dovoljno vremena ili prostora da sazru.

Držite voće poput naranči, grejpa, limuna i limete izvan hladnjaka. Ako jako volite naranče hladne, stavite ih u hladnjak sat ili dva prije nego što ih poželite jesti.

Kava

Kavu zapravo možete držati u hladnjaku sve dok je u hermetički zatvorenoj posudi. Ovo se odnosi i na zrna kave i na ostatke kave. Općenito, zrna kave moraju se držati na hladnom i suhom mjestu, a hladnjak mora biti hladan, ali ne previše suh.

Skuhana kava može učiniti da sve ostalo u vašem hladnjaku miriše na kavu, a ako je prevruća, može povisiti temperaturu unutra, što je štetno za meso i mliječne proizvode koje držite u njemu.

Rajčica

Ako odlučite poslušati samo jedan savjet iz cijelog ovog članka, neka to bude da rajčice ne hladite u hladnjaku. Ovi ukusni, sočni, crveni plodovi uspijevaju u hladnom, suhom i prozračnom okruženju. Ostavite ih u posudi na pultu.

Čuvate li rajčice u hladnjaku, brzo će izgubiti sav svoj okus, teksturu i hranjive tvari. Rajčice pohranjene u hladnjaku mogu imati kiselkasti okus.

Rajčica
Shutterstock 

Češnjak

Ako ga držite u hladnjaku, češnjak može postati gumast i čak početi nicati. Možda izgleda savršeno normalno, ali kad ga otvorite, primijetit ćete male zelene klice unutra.

Umjesto toga, ostavite ga u zasebnoj staklenci ili čak vrećici za zamrzavanje i spremite na policu. Češnjak možete i oguliti, a oguljene režnjeve spremiti u zamrzivač.

Kečap

Suprotno uvriježenom mišljenju, kečap se zapravo ne bi trebao držati u hladnjaku, čak ni nakon što je boca otvorena. Pun je konzervansa. Sve dok ga ne kontaminirate, kečap može trajati jako dugo.

Med

Možda se čini očiglednim, ali med zaista ne biste trebali držati u hladnjaku. Med je prirodni konzervans. Hladan zrak će uzrokovati kristalizaciju meda, što nije sjajno. Ako se vaš med kristalizira, samo stavite cijelu staklenku u toplu kupku da se kristali otope.