Ulje divljeg origana stoljećima se koristi za razna zdravstvena stanja. Njegova moćna svojstva bila su poznata još u doba starih Grka, poznato je da ga je Hipokrat koristio kao antiseptik.

Ovo ulje je jedna od najjačih namirnica koja ima 'antibiotička' svojstva, no zbog svoje jačine potrebno je voditi računa o količini i uvijek se mora miješati s drugim jestivim uljima.

Pročitajte više o korisnim svojstvima u nastavku:

1. Borba protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija

Mnoga su istraživanja pokazala da ulje origana ima snažna antibakterijska svojstva te se uspješno bori protiv čak 30 bakterija, među kojima je i E.coli koja uzrokuje brojne zdravstvene probleme. Uspješno liječi i gljivična oboljenja. Često se koristi u borbi protiv gljivica noktiju i atletskog stopala. Za vanjsku upotrebu treba ga miješati s drugim jestivim uljima.

Origano
Shutterstock 

2. Ublažava menstrualne probleme

Tradicionalno se koristi protiv bolnih i neredovitih mjesečnica. Potiče krvotok i kontrakcije maternice, zbog čega se ne preporučuje trudnicama.

3. Pomaže kod probavnih problema

Nema dobrog zdravlja bez dobre probave, a ulje origana pospješuje protok žuči, a time i probavu. Smanjuje plinove i regulira želučane kiseline.

4. Ublažava posljedice kožnih bolesti

Mnogi su ljudi u ovom ulju pronašli olakšanje od psorijaze i ekcema. Kada su u pitanju kožne bolesti, ovo ulje se pomiješa sa uljem jojobe ili maslinovim uljem, takva kombinacija se nanosi na promjene na površini kože.

Origano
Shutterstock 

5. Sadrži mnogo vitamina i minerala

Magnezij, cink, vitamini C i E, željezo, mangan – sve su to hranjive tvari koje sadrži ulje origana, piše Stil

6. Ublažava respiratorne probleme

Učinkovito protiv bronhitisa, astme i respiratornih problema uzrokovanih prehladom. Djeluje blago sedativno kod dišnih tegoba uzrokovanih alergijama te ublažava reakciju organizma na alergene.

7. Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, štiti srce i vene od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Smanjuje loš kolesterol i sprječava nakupljanje masti u tijelu.