Aronija je biljka čije su male tamne bobice pune hranjivih tvari i antioksidansa poput vitamina C i antocijanina, te nudi pregršt dobrobiti za one koji bi željeli poboljšati svoje zdravlje i prehranu.

Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem.

Aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća. Nazivaju je superhranom i sibirskom borovnicom, a nosi i epitet namirnice budućnosti.

Aronija.jpg
Shutterstock 

Potiče rad štitnjače pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki krvni tlak i kolesterol te potiče stvaranje dobrog kolesterola.

Aronija pospješuje i rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upale žučnog mjehura.Smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu crijevne sluznice i zaustavlja proljev. Aronija je korisna i kod upale mokraćnih puteva.

Istraživanja pokazuju da aronija ima antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku uništava maligne stanice tumora mozga, pluća, dojki, debelog crijeva i jetre.

Aronija
Shutterstock 

Bobice tamne aronije sadrže veliku količinu karotena koji sprječava oštećenje očiju i mogućnost nastanka katarakte. Aronija je također bogata flavonoidima, poput luteina i zeaksantina, koji sprječavaju česte upale očiju (uveitis).

Aronija pomaže u regulaciji tjelesne težine. Sprječava stvaranje viška masnoće oko trbuha, što je problem s kojim se mnogi ljudi redovito susreću. Aronija ima nizak udio kalorija i masti, a sadrži dijetalna vlakna, što je čini jednom od najzdravijih voćki. Ako želite biti siti, puni energije i snage, a pritom voditi računa o svom zdravlju, preporučuje se redovita konzumacija aronije.

Aronija
Shutterstock 

Ako je u vašoj prehrani redovito konzumiranje aronije, budite sigurni da će vas prehlade i gripe zaobići u širokom krugu. Osim što se bori protiv bakterija i virusa, aronija jača imunološki sustav.

Tradicionalno su je koristili Indijanci za liječenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju njena antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C. Grupa znanstvenika iz Bugarske otkrila je da aronija ima antivirusna i antibakterijska svojstva.

Ako želite liječiti upale ili virusne infekcije, preporučuje se koristiti suhe bobice ili sok od aronije.